Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Čeští sdruženáři si do nové sezony věří

Praha - S rozšířeným týmem, kvalitní přípravou a ambicemi uspět na únorovém MS v Liberci vstoupí o víkendu ve finském Kuusamu do sezony čeští sdruženáři. Nadcházející zima bude pro severskou kombinaci průlomová, neboť se nově bude skákat na můstcích pouze jeden pokus a dosud patnáctikilometrová běžecká trať bude zkrácena o pět kilometrů. Zároveň se ze Světového poháru kategorie B stává Kontinentální pohár po vzoru skokanů na lyžích, které budou sdruženáři svým programem kopírovat.

Skokan na lyžích
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V reprezentačním týmu jsou Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Pavel Churavý, Martin Skopek, Aleš Vodseďálek, Lukáš Jenčík a Petr Kutal. Podle nových pravidel může kouč Luděk Šablatura nasadit do závodu Světového poháru čtveřici závodníků, aniž musí dodržovat vyjeté místo na jméno. "Tudíž pojedou takoví, co budou mít největší formu, to je výhoda," uvedl kouč na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Zda však bude nový formát závodů českým sdruženářům sedět, to se prý teprve uvidí. Všichni si jeden skok a kratší běh zkusili na letním domácím šampionátu a ve Finsku v rámci závodu na soustředění v Rovaniemi, kde skončil Churavý na páté pozici. "Já myslím, že je to úplně jedno. Musíme prostě dobře skákat i běhat," komentoval změnu Churavý. "Nejlepší stejně budou vpředu, aspoň to bude agresivnější a atraktivnější pro diváky," přidal se Slavík. "Uvidí se až po prvním závodu," doplnil Dvořák.

"Vládne týmový duch a kluci drží pohromadě"

Kouče změna v pravidlech zaskočila v polovině přípravy, kterou tudíž musel upravovat a zařadit více rychlostních tréninků běhu. Příprava se ale jeho svěřencům nebývale vydařila, přínosem prý bylo zejména delší soustředění ve Vuokatti a Rovaniemi. Tam s reprezentanty byla i fyzioterapeutka Petra Sobotková, týmu pomáhá také psycholog Tomáš Nagy. "Je to určitě zpestření a přínos, navíc vládne týmový duch a kluci drží pohromadě a vzájemně se hecují. To je důležité," konstatoval Šablatura.

Další změnou je oficiální trénink a zejména kvalifikační kolo, které bude většinou v pátek a bude se v případě špatných povětrnostních podmínek počítat jako soutěžní skok. Nemění se běžecký styl volnou technikou a skutečnost, že do běhu Gundersenovou metodou postoupí nejlepší čtyřicítka závodníků po skoku.

Šablatura si od závodníků hodně slibuje. "Vodseďálek skáče výborně, Churavý se jeví dobře," komentoval Šablatura aktuální formu. Tým se ve Finsku potýkal s lehčí virózou a kvůli neupravené stopě nestihl vyzkoušet velký můstek, na němž se o víkendu bude v Kuusamu skákat. "Snad se tam tento týden dostaneme před závody aspoň na tři skoky," uvedl kouč.

Vrcholem sezony bude MS v Liberci

Vrcholem sezony bude na konci února světový šampionát v Liberci, kde sdruženáře čekají čtyři závody. Premiéru, ale zároveň derniéru si odbude závod s hromadným startem. "To bude pro nás obrovská motivace tam uspět, ale zároveň asi i velký tlak," prohlásil Šablatura. "Snad kluci prokážou výkonnostní vzestup," dodal. Na MS by ho potěšilo umístění do desítky v závodu jednotlivců a do pátého místa v soutěži družstev.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články