Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volné tance ovládli Papadakisová s Cizeronem, Březinová je dvanáctá ve volných jízdách

Čtvrtý titul mistrů Evropy v tancích na ledě si připsala francouzská dvojice Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Ve volném tanci nenašli konkurenci a s velkým náskokem o více než šestnáct bodů vyhráli před ruskými páry Bobrovovou se Solovjovem a Stěpanovovou s Bukinem. Eliška Březinová uhájila ve volných jízdách dvanácté místo, zvítězila Ruska Alina Zagitovová, která sesadila z trůnu Jevgeniji Medveděvovou.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Tři týdny před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde se očekává jejich souboj s Kanaďany Tessou Virtueovou a Scottem Moirem, se Papadakisová a Cizeron předvedli ve skvělé formě. Na klavírní Měsíční sonátu Ludwiga van Beethovena získali nejen desítky za choreografii, předvedení a soulad s hudbou, ale byli precizní i technicky. Za všechny prvky dostávali od rozhodčích vysoká kladná hodnocení.

Dvaadvacetiletá Papadakisová a o rok starší Cizeron potvrdili, že od roku 2015 v Evropě neohroženě vládnou. Za nimi se odehrával souboj o stříbro. Vítězně z něj vyšli zkušenější Rusové Bobrovová a Solovjov, kteří se díky osobnímu rekordu ve volném tanci posunuli ze čtvrté příčky po krátkém tanci na druhou pozici. Po dvou bronzových medailích z posledních dvou let tak tentokrát získali cennější kov.

Jejich mladší reprezentační kolegové Stěpanovová a Bukin sice neudrželi průběžnou druhou příčku, přesto se po dvou pátých místech vrátili na evropské stupně vítězů. Zopakovali bronzové umístění ze svého premiérového šampionátu v roce 2015.

Naopak poprvé od roku 2012 odjedou z ME bez medaile Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. V roce 2014 měli dokonce evropský titul a třikrát za sebou byli za Papadakisovou a Cizeronem stříbrní, jenže tentokrát se jim volný tanec nevydařil. Za konkurenty v boji o medaile zaostali technicky a dostali jednobodovou penalizaci za příliš dlouhou zvedanou figuru. Byli čtvrtí, od medaile je dělily více než čtyři body.

Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka po zkaženém krátkém tanci skončili pětadvacátí a do volných tanců nepostoupili.

Ve volných jízdách se dařilo Březinové, vyhrála Zagitovová

Česká krasobruslařka Eliška Březinová zaznamenala svůj nejlepší výsledek na mistrovství Evropy, v Moskvě skončila dvanáctá. Dosud byla jejím maximem patnáctá místa z let 2014 a 2015.

Jednadvacetiletá Březinová volnou jízdu zvládla bez pádu, jen úvodní trojitý lutz skončil výpadem. Díky solidnímu výkonu si po krátkém programu vylepšila osobní rekord i ve volné jízdě. V Moskvě celkem nasbírala 149,69 bodu, což bylo zhruba o čtyři a půl bodu více než její necelé čtyři roky starý výkon z mistrovství světa 2014. K útoku na první desítku Březinové chyběla vyšší obtížnost. Od Němky Nicole Schottové, která poskočila na desátou příčku z 18. pozice, ji dělilo více než osm bodů.

Zagitovová prodloužila svou neporazitelnost v aktuální sezoně, i když poprvé narazila na zkušenější kolegyni ze stáje trenérky Eteri Tutberidzeové Medveděvovou. K volné jízdě nastoupila jako první z favoritek a předvedla ji bez jediné chyby, i když všechny skoky zařadila až do druhé poloviny programu, kde je za ně desetiprocentní bonifikace.

Na rozdíl od jiných krasobruslařek do kombinace zařazuje místo toeloopu obtížnější rittberger. Díky tomu si vylepšila osobní rekord na bezmála 158 bodů, což je dva a půl bodu pod světovým rekordem Medveděvové.

Osmnáctiletá obhájkyně titulu tak musela jet na hranici životního výkonu, aby se ze druhého místa po krátkém programu mohla dostat před Zagitovovou. V prvním závodě po dvouměsíční pauze kvůli zlomenině zánártní kůstky sice bojovala a výraznější chybu neudělala, ale ani ve volné jízdě na Zagitovovou nestačila a od vstupu mezi seniorky v sezoně 2015/2016 poprvé na velké akci nezískala zlato. Prohrála o více než pět bodů.

Jedenáctou evropskou medaili navzdory nevydařené volné jízdě získala Italka Carolina Kostnerová. Spadla při úvodním lutzu a i v dalších skocích byla nejistá nebo jim ubírala otáčky. Za techniku dostala zhruba o jedenáct bodů méně než Maria Sotskovová útočící ze čtvrtého místa, ale díky druhé sadě známek a náskoku z krátkého programu se udržela před ní.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě:

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 203,16, 2. Bobrovová, Solovjov 187,13, 3. Stěpanovová, Bukin (všichni Rus.) 184,86, 4. Cappelliniová, Lanotte (It.) 180,67, 5. Guignardová, Fabbri (It.) 177,75, 6. Zagorská, Guerreiro (Rus.) 168,45, ...25. Mansourová, Češka (ČR) - nepostoupili do volných tanců.

Ženy - konečné pořadí: 1. Zagitovová 238,24, 2. Medveděvová (obě Rus.) 232,86, 3. Kostnerová (It.) 204,25, 4. Sotskovová (Rus.) 200,81, 5. Hendrickxová (Belg.) 176,91, 6. Rajičová (SR) 171,90, ...12. Březinová (ČR) 149,69.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články