Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bauer doběhl v úvodním závodu SP devátý, vyhrál Hellner

Gällivare (Švédsko) - Obhájce celkového vítězství Lukáš Bauer skončil v úvodním závodu Světového poháru v běhu na lyžích ve švédském Gällivare na trati 15 km volnou technikou na devátém místě. Vyhrál domácí Marcus Hellner o 1,4 sekundy před Italem Pietrem Pillerem Cottrerem. Třetí byl Nor Petter Northug, který na vítěze ztratil 6,9 sekundy. 

Lukáš Bauer
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Bauer figuroval po prvním mezičasu v takřka shodném času jako Dušan Kožíšek na osmé pozici. Zatímco specialista na sprinty začal v dalším průběhu na špičku trochu ztrácet, Bauer se i v dalších kilometrech držel kolem sedmého místa. Od začátku závodu kraloval Rus Alexander Legkov před Vincentem Vittozem z Francie, překvapivě trochu ztráceli Norové a Němci.

Zhruba na sedmém kilometru se dostal do čela závodu Piller Cottrer, loni celkově třetí muž v SP. Bauer na něho ztrácel asi 17 sekund a pohyboval se kolem desátého místa průběžného pořadí. Kupředu se posouval Martin Jakš, jenž měl na českou běžeckou hvězdu v polovině závodu manko přibližně tři sekundy.

Za polovinou závodu se odstupy mezi běžci začaly zvětšovat, na špici zůstával asi tři kilometry před cílem Cottrer. Dopředu se posunuli Norové Northug a Tore Ruud Hofstad i Němec Tom Reichelt, naopak Legkov odpadl. Cottrer vedl před domácím Hellnerem, Bauerova ztráta se navyšovala už skoro na půl minuty, což v aktuálním pořadí znamenalo na posledním mezičasu necelé tři kilometry před cílem dvanáctou pozici.

Český závodník v závěru ale ještě dokázal zrychlit a vešel se mezi elitní desítku se ztrátou 29,7 sekundy na vítěze. Sezonu tak začal solidně, neboť závody volnou technikou mu nevyhovují tolik jako klasika. Jakš skončil pětadvacátý, o dvě místa za ním bodoval také Kožíšek. Milan Šperl, Martin Koukal a Jiří Magál se do třicítky nevešli.

Výsledky:
Muži - 15 km volnou technikou:
1. Hellner (Švéd.) 32:35,2, 2. Cottrer (It.) -1,4, 3. Northug (Nor.) -6,9, 4. Reichelt (Něm.) -14,9, 5. Hofstad (Nor.) -15,0, 6. Vittoz (Fr.) -19,1, 7. Livers (Švýc.) -22,3, 8. Olsson (Švéd.) -25,6, 9. Bauer (ČR) -29,7, 10. Filbrich (Něm.) -30,5, ...25. Jakš -50,4, 27. Kožíšek -53,4, 38. Šperl -1:07,9, 49. Koukal -1:32,9, 50. Magál (všichni ČR) -1:33,0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články