Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Fourcade se před domácím publikem dočkal triumfu, Bö byl druhý

Martin Fourcade v domácím prostředí v Le Grand Bornand konečně oslavil vítězství. V závodu s hromadným startem neudělal na střelnici ani jednu chybu a porazil i Nora Johannese Bö. Třetí dojel Němec Eric Lesser. Na startu nebyl ani jeden z českých biatlonistů.

Martin Fourcade v Annecy
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Fourcade ukázal, jak vyzrálým závodníkem je. Od počátku chtěl klání kontrolovat. Diktoval tempo a na střelnici se nikam nehnal. V rychlosti střelby zaznamenal až 28. čas. Kromě bezchybné práce se zbraní rozhodoval i čas na trati. Tam ztratil na svého rivala Johannese Bö "jen" necelých 17 sekund.

Nor si odstřelil šanci na vítězství hned na první položce dvěma chybami. Na suverénní výkon Francouze nešlo najít adekvátní odpověď.

V cílové rovince tak sledoval s odstupem několika desítek metrů jen záda francouzského protivníka. Pro Fourcada to bylo historicky první vítězství před domácím publikem. Triumfem navíc o něco málo navýšil náskok v celkovém pořadí SP.

Jak se to vše seběhlo?

Fourcade odstartoval s číslem jedna a hned se prosadil do čela, aby kontroloval tempo. Ve stoupáních měnil rytmus a pohrával si se soupeři. Po dvou kilometrech se do čela prosadil největší rival Johannes Bö, ale nijak závratně rychle se nezávodilo.

Těsně před střelnicí se do vedení vrátil Francouz. Zatímco Nor dvakrát chyboval, vedoucí muž SP střílel přesně. Podobně jako dalších třináct kolegů. Jako první byl na mezičase Rus Šipulin, za ním v závěsu Lesser s Fourcadem. Čelo bylo vyrovnané, Johannes Bö mohl z 25. místa začít stíhací jízdu. Velmi špatně dopadl Rus Jelisejev, který netrefil ani jeden terč a odjížděl s propastnou ztrátou více než dvou minut.

Domácí miláček se opět velmi rychle dostal na první místo, aby si vše podstatné pohlídal. První patnáctka jela v rozmezí 15 sekund. Fourcade střílel velmi rozvážně, ale vyplatilo se. sice měl na první rychlopalníka Lessera ztrátu 11 sekund, velmi brzy však manko stáhl. Na čele jeli ještě Šipulin s Wegerem a Peifferem.

Johannes Bö odjel po druhé střelbě devátý a dále výrazně zkracoval vzdálenost na první biatlonisty. Po třetí střelbě jela v čele už jen trojice Fourcade, Šipulin a Lesser. Norský rychlík se probojoval už na čtvrté místo, za ním byli v závěsu Eder a Loginov.

Bö s Ederem pomalu manko stahovali, Fourcade si budoval před rozhodující čtvrtou střelbou mírný náskok. Francouz si vše pohlídal a mohl zatnout ruku v pěst. Za ním Šipulin s Lesserem rovněž terče vybílili, ale na stíhací jízdu to nebylo. Naopak zezadu zaútočil Johannes Bö, který po trati letěl. 1300 metrů před cílem ztrácel na svého soka 15 sekund. Za ním se jako klíště držel Lesser.

Stejné pořadí bylo nakonec i v cíli. Fourcade dojížděl do cíle s francouzskou vlajkou v ruce a vychutnával si ovace publika.

Výsledky hromadného závodu mužů v Annecy:

1. M. Fourcade (Fr.) 36:30,3 (0 trest. okruhů), 2. J. Bö (Nor.) -3,9 (2), 3. Lesser (Něm.) -6,2 (0), 4. Šipulin (Rus.) -25,1 (0), 5. Weger (Švýc.) -25,8 (1), 6. Peiffer (Něm.) -40,5 (1), 7. Windisch (It.) -52,0 (2), 8. Fak (Slovin.) -52,5 (1), 9. Loginov (Rus.) -1:01,4 (3), 10. Bjöntegaard (Nor.) -1:10,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 432, 2. J. Bö 412, 3. Fak 306, 4. Schempp (Něm.) 271, 5. Šipulin 269, 6. T. Bö (Nor.) 221, ...36. Krčmář 59, 46. Moravec 41, 54. Šlesingr 23, 65. Krupčík (všichni ČR) 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články