Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Strach? Ten nezná. Mladá senzace Prevc děsí před Turné soupeře stylem i formou

Oberstdorf (Německo) – Je mu sice teprve sedmnáct let, ale obavy nebo nervozitu u něj nenajdete. Nic na tom nemění ani slavné Turné čtyř můstků. Slovinský skokanský supertalent a lídr Světového poháru Domen Prevc celou akci bere s pro sebe typicky chladnou hlavou. Strach tak mají pouze jeho soupeři. Přímé přenosy rakouské části přinese po Novém roce i ČT sport a web ctsport.cz.

Slovinský skokan na lyžích Domen Prevc
zdroj: ČTK/AP/ autor: Urs Flueeler

Po odrazu z můstku své tělo dostane do takové polohy, že s lyžemi téměř splyne v jedné rovině a letí, letí a letí. Tak ve zkratce vypadá až neuvěřitelný styl Domena Prevce, který mezi soupeři a vedením Světového poháru vyvolává emoce a odborníci ho popisují jako "hraniční".

"Nemá žádný strach, až z toho všichni máme hrůzu," podotkl rakouský trenér norských skokanů Alexander Stöckl a podobný názor sdílí i ředitel závodů FIS Walter Hofer. K stylu pilota formule 1 Maxi Verstappenovi ho pak dokonce přirovnal kouč Němců Werner Schuster.

"Je v současnosti jediný, který dokáže držet lyže tak blízko těla. Dostává se do polohy, v níž letí jako raketa. On skáče jako Max Verstappen řídí formuli 1. Nemá asi žádnou negativní zkušenost, takže nemá hranice," popsal Schuster.

Supertalent ze slovinské Kranje však nedělá nic špatného či proti pravidlům. Právě naopak. Své soupeře díky stylu od začátku sezony jasně převyšuje. Z osmi dosavadních závodů hned čtyři skončily jeho vítězstvím, jednou obsadil druhou příčku a po zásluze i v tak mladém věku nosí žlutý dres.

V pozici lídra přijíždí i na slavné Turné čtyř můstků, kde se pokusí navázat na svého staršího bratra Petera. Ten se sice v letošním ročníku hledá, ale loni to byl právě on, kdo dominoval Světovému poháru a kdo legendární podnik v Rakousku a Německu jasně ovládl.

Pokud by se Domenovi na sourozence v následujících dnech povedlo navázat, zapsal by svoji rodinu do historie. Ještě se nestalo, aby Turné vyhráli bratři a dokonce hned dva roky po sobě.

Slovinského flegmatika ale pozice favorita a možný životní úspěch nijak nestresují. "Všechny můstky jsou pro mě stejné, nevidím žádný rozdíl. Jedu na Turné zrelaxovaný. Nemám důvod se něčeho obávat. Jediný rozdíl je, že během Turné jsou čtyři závody blízko sebe," prohlásil s pro sebe typickým klidem v rozhovoru.

V táborech soupeřů však taková pohoda nepanuje. Všichni totiž mají na nejmladšího z rodiny Prevců, ve které skáče i prostřední z bratrů Cene, políčeno a rádi by slovinského lídra seriálu pořádně potrápili. Zejména pak Daniel-André Tande z Norska a Polák Kamil Stoch, nejbližší pronásledovatelé Prevce ve SP.

"Je mu jenom 17 let, takže soupeři mohou doufat, že ho pozice favorita rozhodí a on udělá několik chyb," popsal jeden z možných scénářů Schuster.

Že by ale na Prevce měla skutečně dolehnout nějaká nervozita, se z jeho výkonů a slov nezdá. Na druhou stranu moc Turné už semlela kdejakého favorita. Simon Amman by mohl povídat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články