Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Útok Koukalové na další bednu zhatila minela. Do top 10 se vešla i Puskarčíková

Pokljuka (Slovinsko) – Kdyby jí jedna rána neulétla, mohla usilovat o třetí medailové umístění ve Světovém poháru v řadě. Gabriela Koukalová však jeden terč ve sprintu ve slovinské Pokljuce netrefila a nakonec skončila sedmá. Jen čtyři desetiny za ní dojela další Češka, Eva Puskarčíková, která si tak vyrovnala osobní maximum. Z vítězství se radovala nejlepší žena dosavadní sezony Laura Dahlmeierová z Německa.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Už v posledním stíhacím závodě v Östersundu se jim to podařilo a znovu to zopakovaly také v Pokljuce. Gabriela Koukalová s Evou Puskarčíkovou se podruhé v řadě propracovaly do nejlepší desítky závodu Světového poháru.

Lépe si znovu vedla první jmenovaná obhájkyně celkového triumfu, která se dlouho držela v boji o pozici na stupních vítězů a mohla navázat na bronz a zlato ze sprintu, resp. stíhačky ve Švédsku. Jeden netrefený terč na stojce ale její naděje odfoukl a skončila sedmá se ztrátou 39,4 sekundy na vítězku.

Puskarčíková za ní zaostala tentokrát o minimum. Ještě pár set metrů před cílem se dokonce zdálo, že by svoji slavnější reprezentační kolegyni mohla i porazit, ale cílem nakonec projela o čtyři desetiny později.

"Veliká spokojenost, obě holky běžely perfektně. U Gábiny, která byla před závodem docela nervózní, protože na ni dolehlo očekávání, že bude zase útočit na glóbus, škoda jedné kalibrové rány nahoře. To nás mohlo posunout malinko dopředu, ale dvě umístění v desítce nás musí uspokojit," řekl trenér českých reprezentantek Zdeněk Vítek České televizi.

V té době už v cíli slavila zatím nejlepší žena sezony Laura Dahlmeierová. Třiadvacetiletá Němka dlouho zaostávala za mladičkou Justine Braisazová, ale skvělým posledním kolem rozhodla o druhém vítězství v ročníku s náskokem o 3,5 sekundy.

Bronz si do své sbírky připsala Marte Olsbuová, která podobně jako její kolegyně na stupních vítězů na střelnici ani jednou neminula.

Z dalších Češek na body dosáhla jen Veronika Vítková, jež byla po dvou trestných kolech třicátá. Lucii Charvátové a Jessice Jislové závod nevyšel. První z nich obsadila po čtyřech chybách až 79. pozici, druhá po dvou 81. a ani jedna se do stíhačky nedostala.

Braisazová slaví životní úspěch, Dahlmeierová ukázala drtivý závěr

Závod ve Slovinsku nabídl oproti švédské epizodě na střelnici o poznání klidnější podmínky a praporky ukazující sílu větru se téměř nehnuly. To tak už dopředu naznačilo, že do boje o výhru se dostanou pouze bezchybné střelkyně, což se i potvrdilo.

Sprint měla pod nadvládou dlouho talentovaná Braisazová, která se od úvodu držela v popředí díky skvělému běhu a precizní střelbě. Z ležky odjížděla v konečném sčítání jako druhá nejlepší, ze stojky pak jako vedoucí žena.

V té době si na největší konkurentky držela i solidní náskok. Olsbuová na ni ztrácela sedm vteřin a Dahlmeierová dokonce skoro deset. Brasaizová, jež ještě nikdy neskončila ve Světovém poháru na stupních vítězů, tak měla našlápnuto k velkému triumfu.

To by však nesměla mít v zádech Dahlameierovou. Žena v žlutém totiž opět ukázala, že její závěry bývají drtivé. Na značce 6,2 kilometru na dvacetiletou Francouzku stáhla šest sekund a sedm set metrů před cílem se jí úplně vyrovnala.

Němka nepolevila ani v závěru a doběhla si pro vítězství a potvrzení vedoucího postu v seriálu. Na druhou Koukalovou zvýšila vedení na 49 bodů. 

Česká hvězda se na trať vydala až dlouho po Dahlmeirové, jelikož podobně jako některé další favoritky se rozhodla vyrazit později. Koukalová se dlouho držela v popředí. Na 4,3 kilometru byla třetí, ale o všem rozhodla položka ve stoje.

Druhá z pěti střel Koukalové minula terč a Češka odjížděla na závěrečnou část s půlminutovou ztrátou jako devátá i za Puskarčíkovou. Nakonec se jí ale podařilo svoji krajanku a ještě jednu soupeřku přeskočit. "S výsledkem jsem rozhodně spokojená. Musím říct, že ten závod bolel, snad ještě jako žádný jiný," řekla Koukalová a směrem ke stíhačce dodala: "Mám dobrou výchozí pozici."

Puskarčíková jako jediná Češka odstřílela závod čistě, ale v běžecké části na nejlepší nestačila. Osmá pozice pro ni ale znamenala vyrovnání osobního maxima a v celkovém pořadí je už sedmá.

Povedený návrat do Světového poháru zažila dvojnásobná olympijská vítězka Slovenka Anastasia Kuzminová, která obě Češky porazila a skončila šestá. "Jsem hrdý, že se vrátila tímto způsobem. Je obdivuhodné podat takový výkon po dvou dětech," řekl manžel a trenér Kuzminové Daniel pro slovenská média.

Nedařilo se naopak vítězce sprintu z Östersundu Marii Dorinové-Habertové. Po nevýrazném běžeckém výkonu a jedné chybě na střelnici skončila sedmnáctá.

Závody SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Dahlmeierová (Něm.) 19:51,7 (0), 2. Braisazová (Fr.) -3,5 (0), 3. Olsbuová (Nor.) -21,3 (0) 4. Mäkäräinenová (Fin.) -22,8 (1), 5. Hildebrandová (Něm.) -28,4 (0), 6. Kuzminová (SR) -30,7 (0), 7. Koukalová -39,4 (1), 8. Puskarčíková (obě ČR) -39,8 (0), 9. Aymonierová (Fr.) -40,8 (1), 10. Gössnerová (Něm.) -42,8 (1), ...30. Vítková -1:25,5 (2), 79. Charvátová -3:06,3 (4), 81. Jislová (všechny ČR) -3:12,1 (2).

Průběžné pořadí (po 4 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 217, 2. Koukalová 168, 3. Mäkäräinenová 154, 4. Braisazová 153, 5. Hauserová (Rak.) 143, 6. Dorinová Habertová (Fr.) 142, 7. Puskarčíková 120, ...20. Vítková 72, 29. Charvátová 52.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články