Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fourcade zachránil vítězství na poslední střelbě, Češi nezářili

Östersund (Švédsko) – Pětici českých reprezentantů ve vytrvalostním závodu v Östersundu limitoval pomalý běh (Ondřej Moravec) i slabá střelba (Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a ovšem Jaroslav Soukup). Nejlépe si vedl nakonec sedmnáctý Moravec, bodoval i pětadvacátý Šlesingr. Z prvního individuálního triumfu v sezoně se raduje Martin Fourcade.

SP v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Ještě předtím, než do závodu vyrazil s číslem jedna lotyšský biatlonista Andrejs Rastorgujevs, řešili závodníci hlavně vítr. Bude takovým faktorem, jako tomu bylo v závodě žen, nebo se podmínky na střelnici vyrovnají? To byla hlavní otázka před startem vytrvalostního závodu ve švédském Östersundu.

Vlající kontrolní praporky odpočátku nasvědčovaly spíše tomu, že sestřelit všechny terče nebude znovu vůbec jednoduché. Potvrdil to i první z českých závodníků Michal Šlesingr, který na první položce chyboval v leže hned dvakrát a stejný počet přidal i na stojce, což jej velmi brzy diskvalifikovalo ze hry o vyšší příčky v pořadí závodu.

Na střelnici se mezitím sice dařilo Ondřeji Moravcovi, který na první střelbě ani jednou nechyboval – na druhé straně ale předvedl jeden z vůbec nejmizernějších běhů. Vítr postupně takříkajíc nabíral na obrátkách, což dostihlo na stojce nejen Moravce (2), ale i favority Martina Fourcada (2), Simona Edera (3) a Simona Schemppa (dokonce 4 chyby). S podmínkami se naopak dokázal vypořádat bezchybný Johannes Bö, po druhé střelbě velký favorit závodu. Když Bö poté sestřelil kompletní nabídku terčů i na třetí střelbě, vedl před druhým Rastorgujevsem a Fourcadem už o dvě minuty.

Bö do poslední střelby vedl

S českými reprezentanty už poměrně bezpečně mimo hru (Michal Krčmář "zazdil" svou první stojku, Jaroslav Soukup rovnou obě dvě – devět jeho ran z deseti šlo vedle) se pozornost soustředila na souboj o medailové příčky. Bö vypadal jako jasný favorit, který si mohl za určitých okolností dovolit i dvě chyby na závěrečné střelbě – důležité je tu ovšem slovo "určitých". Norský biatlonista sice skutečně udělal dvě chyby, ale následně dlouho váhal se svou poslední ranou. Nakonec se do terče trefil, avšak poté, co na střelnici viditelně nervózní prostál 51 vteřin, spadl na druhou příčku pořadí až za Fourcada.

Francouzská hvězda tak získala svůj první individuální úspěch sezony, a to po závodě, v němž udělal málem osudné dvě chyby. Jeho hlavní soupeř Bö měl vítězství už skoro v biatlonové kapse, to by se ale nesměl sesypat na závěrečné položce. O bronz se ještě sváděl lítý souboj, na které si dlouho dělal oči Rastorgujevs. Nakonec ho ale předstihl nejlepší střelec dne, Bulhar Vladimir Čepelin. Na střelbě udělal o jednu chybu méně než Fourcade, v cíli na něj ale ztratil minutu a půl.

České barvy nejlépe reprezentoval Moravec, kterého ale limitoval pomalý běh (Fourcade mu v něm nadělil tři minuty) a nakonec zůstal mimo nejlepší desítku pořadí. Šlesingr i Krčmář selhali na střelnici (shodně pět ran mimo), to ale ještě nebylo nic na Soukupa, který spektakulárně ztroskotal na obou stojkách. Pro Adama Václavíka šlo prozatím spíše o sbírání zkušeností.

Závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 51:33,8 (2 trest. minuty), 2. J. Bö (Nor.) -29,5 (2), 3. Čepelin (Běl.) -1:24,3 (1), 4. Birkeland -2:10,5 (3), 5. Björndalen (oba Nor.) -2:16,7, 6. Rastorgujev (Lot.) -2:28,3 (3), 7. Anev (Bulh.) -2:29,3 (2), 8. Graf (Něm.) -2:33,6 (1), 9. Lindström (Švéd.) -2:43,8 (3), 10. Weger (Švýc.) -2:59,0 (2), ...17. Moravec -3:54,8 (3), 25. Šlesingr -4:22,3 (5), 42. Krčmář -5:35,0 (5), 95. Václavík -11:46,6 (11), 97. Soukup -12:31,3 (10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články