Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bank se již na svahy nevrátí, v 35 letech ukončil závodní kariéru

Praha – Ondřej Bank už své konkurenty ve Světovém poháru v alpském lyžování prohánět nebude. Český reprezentant prozradil Českému rozhlasu, že kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům a druhému potomkovi, který je na cestě, končí s aktivní kariérou. Po ní se chce věnovat rodině a své firmě na výrobu oblečení a lyžařských helem a brýlí.

Ondřej Bank
zdroj: AP autor: Frank Gunn

Bank byl dlouhodobou českou jedničkou ve Světovém poháru. Dvakrát se dokonce dostal na stupně vítězů a v rychlostních disciplínách byl nejlepším českým mužem historie. Hon za dalšími úspěchy mu však ukončil špatný zdravotní stav.

Dlouhodobě se nemohl zbavit problémů, které si způsobil loni při těžkém pádu na mistrovství světa. Navíc mu lékaři objevili poranění kosti pod kolenní chrupavkou, které si přivodil při snaze překonat nevýraznou formu.

"Chtěli jsme to urvat tréninkem. Z únavy vznikl otok a je prokrvácená kost pod chrupavkou v koleni. Pro tuhle sezonu jsem dostal doporučení od profesora Koláře, že by to chtělo ještě měsíc klid, aby nedošlo k většímu poranění chrupavky," prozradil závodník.

Český reprezentant byl již dopředu rozhodnutý, že letošní sezona bude tou poslední. Přesto je pro něj loučení s kariérou složité. Díky dobrým podmínkám měl možnost konkurovat světové špičce a chtěl tak ještě na sklonku kariéry zabojovat o nějaký úspěch.

"Pořád ve mně hlodá pochybnost. Chtěl jsem odjezdit celou sezonu a mám v hlavě, že chci ještě lyžovat. Skončilo to ve třech čtvrtinách sezony a práce je nedodělaná," uznal s tím, že už rozpustil tým. "Udělali jsme sezení. Klukům z týmu jsem dal volnou ruku a domluvili jsme se." 

Předčasný konec kariéry má i další důvody. Bank by pro příští sezonu přišel o výhodná startovní čísla ve sjezdu a závodit s nejlepšími by zase bylo těžší. Navíc se stane podruhé otcem.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší český sjezdař Bank ukončil kariéru

Začalo to pádem z postele, Banka trápily zdravotní problémy celou kariéru

Jeho největším úspěchem tak bude páté místo v obřím slalomu na olympijských hrách v Soči, kde byl navíc sedmý v superkombinaci a devátý v super-G. Z olympijských her má ještě šesté místo v kombinaci v Turíně 2006 a sedmou pozici ze superkombinace z Vancouveru 2010.

Ve Světovém poháru odjel 182 závodů a vybojoval dva medailové výsledky - v Beaver Creeku v roce 2007 v superkombinaci a loni v Kitzbühelu v kombinaci skončil třetí. Na světovém šampionátu byl nejlépe pátý v Ga-Pa 2011 v superkombinaci a šestý ve Svatém Antonu už v roce 2001. V konečném hodnocení SP byl nejvýše v roce 2011, kdy byl celkově na 26. místě a sedmý v kombinaci.

Vítězný snímek ve sportovní sekci World Press Photo 2015
zdroj: World Press Photo autor: Christian Walgram

Zdravotní patálie provázejí Banka celý život. Už v roce spadl z postele na hlavu, měl krvácení do mozku a byl půl roku v nemocnici. V patnácti letech se poprvé vážně zranil, když si zlomil levou holenní kost, lýtkovou dokonce na dvou místech. K tomu si zlomil ruku. Následovala další zranění, potrhané vazy v kolenou. V Kitzbühelu 2008 si přivodil otevřenou zlomeninu lýtkové a holenní kosti a přišel skoro o dvě sezony.

Pak si dvakrát zlomil prst na ruce a na začátku léta 2011 jej postihla neznámá nemoc, kvůli níž se léčil několik měsíců a zhubl 15 kilogramů. "Slyšel jsem asi tisíckrát, že kdyby tyhle všechny problémy nebyly, tak bych mohl jezdit s absolutní světovou špičkou. Jsou to ale jen 'kdyby'," komentoval to Bank.

Poslední a klíčový zdravotní problém přišel při kombinačním sjezdu loni na mistrovství světa, kde útočil na medaili, ale po pádu si zranil kotník. Letos upadl ještě ve Wengenu a od té doby ho bolí koleno. Tato poslední dvě zranění už českého lyžaře zlomila.

Zdroj
Český rozhlas, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články