Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Rozvrácená sestava českých běžců na lyžích se chystá na SP v Novém Městě

Praha - Bez Evy Vrabcové-Nývltové, která se zotavuje ze zdravotních potíží, a možná i bez Lukáše Bauera se o víkendu uskuteční závody Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Bauer se po zlomenině žeber rozhodne o startu až v pátek. V nominaci na závod je devatenáct Čechů, velký úspěch se ale nečeká. Největšími nadějemi budou Martin Jakš a Petra Nováková, která ale bude závodit po nemoci.

Český tým běžců na lyžích připomíná lazaret. Jakš jako jediný z Čechů dokončil Tour de Ski na přelomu roku, Nováková ze seriálu odstoupila kvůli zánětu horních cest dýchacích a brala týden antibiotika. Vrabcová-Nývltová se dává dohromady po metabolické poruše, Bauer v této sezoně ještě nezávodil. Dlouhodobé bolesti paty trápí Aleše Razýma, který v Novém Městě také nepoběží, velký otazník visí i nad Dušanem Kožíškem, o něhož se pokouší nemoc.

"Naděje umírá poslední, takže Bauer s Kožíškem na soupisce jsou, nechceme do toho hned hodit vidle," řekl Aleš Máslo, sportovní ředitel úseku běžců na lyžích. Díky národní skupině vedení úseku mohlo nominovat hodně závodníků. "Ale je jasné, že situace není růžová. Čekali jsme lepší výsledky, čtyři lidi z šesti nám nezávodí, tak nezbývá než dát šanci mladým. U Bauera to ještě není úplně ztraceno," doplnil trenér mužů Lukáš Krejčí.

Vrabcová-Nývltová měla kvůli potížím měsíční pauzu, nyní už je zpět v plném tréninku. Její testy jsou v pořádku, přesto jí lékaři ještě start nedoporučili. Do SP by se mohla vrátit v polovině února. "Otěže tak převzala Nováková. Stabilně boduje, bohužel měla zdravotní omezení a trénovat začala minulý týden," řekl kouč ženského týmu Petr Steinbach. "Snad naváže na dobré výsledky, i když byla nemocná," uvedl. Nováková byla letos nejlépe šestá ve skiatlonu v Lillehammeru na začátku prosince.

Na Vysočinu zamíří téměř všichni elitní závodníci. "Krom našich nových závodníků přijede celá světová špička. Včetně Sundbyho, Northuga, první dvacítka ze Světového poháru je krom pár jmen v podstatě plná," řekl místopředseda organizačního výboru Vlastimil Jakeš.

Program Světového poháru zahájí v pátek od 12:00 do 16:30 oficiální tréninky. V sobotu ve 12:45 odstartuje závod žen na 10 km volně a ve 14:15 vyběhnou muži na 15 km volně. V neděli poběží od 10:30 štafetu ženy a od 12:00 muži. Po oba dny mají diváci na tribuny i k tratím vstup zdarma. Hlavní závody bude vysílat živě program ČT sport a náš web.

Nominace ČR:

Ženy: Petra Nováková, Karolína Grohová, Sandra Schützová, Kateřina Beroušková, Andrea Klementová, Anna Sixtová, Kateřina Janatová.

Muži: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Michal Novák, Jakub Gräf, Miroslav Rypl, Petr Knop, Jakub Antoš, Jonáš Bešťák, Adam Fellner, Ondřej Dudek, Petr Pilz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články