Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Češi prohráli druhý zápas s Itálií a po osmi letech se loučí s elitou

Esbjerg – Čeští curleři skončili na mistrovství Evropy devátí, ztratili naději na účast na mistrovství světa, kde se budou rozdávat první body do olympijské kvalifikace, a příští rok budou hrát v divizi B. Rozhodující byly dva dnešní zápasy s Itálií. V prvním z nich ještě Češi vykřesali naději výhrou 7:6 v extra endu, v odpoledním duelu o konečné umístění jim však zcela stejným výsledkem odpověděli soupeři. Elitu tak Češi opustili po osmi letech.

 

Skip českého týmu David Šik
zdroj: ČT sport

Tým kolem skipa Davida Šika měl namále už v prvním utkání, kdy musel stav obracet v kritických chvílích. Ještě po sedmém endu prohrávali 2:5, jenže pak dokázal dvakrát při výhodě posledního kamene uhrát dva body a muselo se prodlužovat. V extra endu měli výhodu Italové, české kvarteto je však dostalo pod tlak a vybojovalo velmi těsné vítězství.

V rozhodujícím tie-breakovém zápase, ve kterém se hrálo na jedné straně o udržení mezi elitou a na druhé i o šanci zahrát si o mistrovství světa, už tolik štěstí český tým neměl. Vyrovnaný průběh vyústil opět do extra endu a znovu měli výhodu posledního kamene Italové. Jenže tentokrát se Jihoevropanům podařilo zahrát přesný double take-out a Češi podlehli o jeden bod.

V přímém souboji o šanci na play-off Skotové uspěli proti Německu. Po třech endech vedli už 7:0 a mířili za čtvrtou výhrou v řadě. V dalších endech hráli hodně na jistotu a to se jim vyplácelo. Devátý end získali na svou stranu 3:0 a bylo rozhodnuto. Skotsko porazilo Německo 12:5. V následném tie-breaku se Švédskem však prohrálo těsně 7:8 a do semifinále se nepodívá. 

O medaile se poperou kromě Švédů také Finové, Švýcaři a naprosto suverénní Norové.

Teoretickou naději na postup na MS mají stále české ženy. Výběr skipky Anny Kubeškové v divizi B vyhrál sedm z devíti zápasů základní části a postoupil do semifinále. V něm si pak poradil s Lotyšskem 7:5. Pokud Češky zdolají i Itálii a nižší divizi vyhrají, střetnou se s osmým celkem z "áčka" o postup na světový šampionát.

Výsledky mistrovství Evropy v curlingu

Muži: ČR - Itálie 7:6 (v 11. endu), Finsko - Švédsko 7:5 (v 11. endu), Skotsko - Německo 12:5, Švýcarsko - Nizozemsko 10:6, Norsko - Rusko 10:5.

Konečné pořadí základní části: 1. Norsko 9 vítězství, 2. Finsko 5, 3. Švýcarsko 5, 4. Švédsko a Skotsko 5, 6. Německo 4, 7. Rusko 4, 8. ČR a Itálie 3, 10. Nizozemsko 2.

O udržení: Itálie - ČR 7:6 (v 11. endu).

O postup do play off: Švédsko - Skotsko 8:7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články