Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Mládí vpřed. Mezi běžci na lyžích došlo k velkým změnám. Bauer ale nechybí

Praha – Velkou obměnou prošla přes léto sestava reprezentace v běhu na lyžích, a to nejenom po stránce složení závodního týmu, ale také ve vedení. Trenéři budou nově stavět především na mládí, ale v týmu jsou také zkušení Lukáš Bauer, Martin Jakš či Eva Vrabcová-Nývltová, kteří by měli reprezentaci táhnout.

Trenér mužské reprezentace v běhu na lyžích Lukáš Krejčí (vlevo) a Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Novým koučem mužů se po odchodu Miroslava Petráska stal Lukáš Krejčí, který se přesunul od týmu žen. Ten povede Petr Steinbach. Novým sportovním ředitelem úseku je Aleš Máslo, úzce s vedením zejména v otázkách mládeže spolupracuje Martin Koukal, někdejší mistr světa v závodu na 50 km.

Tým mužů čítá jedenáct závodníků, žen je šest. Nechybí jednadvacetiletý talent Jakub Antoš, stejně starý Petr Knop nebo Jakob Tony Kordač. Mezi ženami je například dvacetiletá Andrea Klementová. "Chceme zapojit mladší závodníky do společné přípravy," vysvětlil Krejčí.

Příprava týmu začala v květnu, na soustředění ale jezdili hlavně mladší závodníci. Bauer má individuální přípravu na Božím Daru, Jakš odešel za Petráskem do Polska, kde bývalý český kouč trénuje, a příprava Dušana Kožíška se zaměřuje zejména na sprinty.

Je nám líto, video expirovalo.
Běžci obměnili kádr i vedení a těší se na SP v Novém Městě

Reprezentanty mají za sebou soustředění v tunelu v Oberhofu, ve vysoké nadmořské výšce v Livignu a v Liberci. Nyní je čeká ledovec na Dachsteinu a závěrečná příprava ve švédském Gällivare, kde většina pojede i testovací FIS závody. "Tam se rozhodne, kdo pojede Světový pohár a kdo se vrátí do Evropy na závody nižší kategorie," uvedl Krejčí.

Jakš s Bauerem by měli na Tour de Ski útočit na špici

Sezona začíná na konci listopadu ve finské Ruce miniseriálem tří závodů. Muži budou moci nasadit čtyři zástupce, ženy tři. Vrcholy ročníku jsou Tour de Ski a Světový pohár na domácí půdě, pro mládežníky pak mistrovství světa do 23 let v Rumunsku.

"Bauer s Jakšem by měli na Tour de Ski jet o nejvyšší místa, v Novém Městě bychom chtěli uspět hlavně ve štafetě. Mladíci by měli bojovat o první desítku na MS do 23 let," plánoval Krejčí.

Ženy kopírují přípravu mužů a věří Vrabcové-Nývltové i Petře Novákové, která se v minulé sezoně blýskla kvalitními výsledky, ale pak si zranila rameno. "Chceme, aby rostly mladé holky, a budeme spoléhat na výkonnost těch dvou holek z absolutní špičky," uvedl Steinbach. "Úspěchem by bylo bodování ve Světovém poháru," dodal.

Bauer pojede jen vybrané podniky

Bauer se domluvil s vedením reprezentace na pokračování kariéry, ale zúčastní se jen několika závodů Světového poháru včetně toho domácího, víc se bude věnovat dálkovým běhům. "Nové Město na Moravě, to je lákadlo. Naposledy jsem tam jel před třemi lety," upozornil na skutečnost, že na Vysočině se od té doby jely pouze sprinty.

Jakš odchod za Petráskem zdůvodnil změnou přípravy a hlavně změnou prostředí. "Chtěl jsem si před sezonou přípravu ztížit a zkvalitnit," vysvětlil. "Rád bych navázal na loňský rok a uspěl v Tour de Ski," uvedl Jakš. V prestižním seriálu byl v roce 2011 osmý, loni po pádu v Oberstdorfu odstoupil před poslední etapou.

Vrabcová-Nývltová ukončila atletickou přípravu a nyní se bude věnovat té lyžařské. "Atletika je moje láska, v přípravě je zásadní. Na kolečkových lyžích toho nemám naježděno tolik jako ostatní, ale běh mi hodně pomáhá se posunout nahoru," vysvětlila šestá žena loňské Tour de Ski.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články