Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sdruženáři startují pod Ryglem. Sázejí na kvalitu Dvořáka s Portykem

Praha Do nové sezony světového poháru vstupují čeští sdruženáři s novým trenérem Ladislavem Ryglem. Jejich hlavní naděje spočívají ve schopnostech dua Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk. K favoritům patří tradičně Němci v čele s Ericem Frenzelem, kromě nich pak také Japonci a Norové.

Rygl převzal sdruženáře po olympijské sezoně po Luďku Šablaturovi. "Kluci makali a odvedli velký kus práce. Trénujeme jinak, zavádíme nové věci, ale za pár měsíců ještě nelze čekat zázraky. Projeví se až později," řekl Rygl.

  • "Není to jednoduché, ale musím říci, že se mi to líbí. Ze začátku mi to přišlo, že ta nabídka nemůže být pravda, ale mysleli to vážně, tak jsem se po týdnu rozmyslel, že to zkusit musím. Tomuhle se věnuju celý život, kluky mám rád a je to možnost předávat zkušenosti dál," uvedl nový trenér reprezentace.

Dvořák je podobně jako kdysi Rygl výborným běžcem se slabším skokem, a proto na můstku pracoval v přípravě více. "Docela se mi dařilo. Počítám s tím, že se letos budu možná pomaleji rozjíždět, ale zato by vrcholná forma měla přijít na světovém šampionátu ve Falunu," řekl sedmadvacetiletý závodník.

Opakem je osmnáctiletý Portyk. Je výborným skokanem, ale zatím nestačí na elitu běžecky. "S Tomášem pracujeme na běhu neustále, ale vzhledem k jeho mládí zatím nemůžeme očekávat, že bude běhat jako o deset let starší borci. Potřebuje čas a ještě pár let potrénovat, než ty starší soupeře dožene," řekl Rygl.

"Mirek Dvořák a Tomáš Portyk potenciál mají a myslím, že by mohli něco dokázat," věří Rygl. "Očekávání jsou jako před každou sezonou velká a úvodní starty ukážou, jaká je realita," řekl Dvořák.

Po dvou letech se do Česka vrátí závody Světového poháru v severské kombinaci. V Liberci se špička představí 7. a 8. února. O světové medaile budou sdruženáři stejně jako běžci a skokani bojovat ve Falunu od 18. února do 1. března.

Program SP v severské kombinaci 2014/15:

29.-30. listopadu: Kuusamo (Fin.) - jednotlivci, sprint dvojic; 6.-7. prosince: Lillehammer (Nor.) - 2x jednotlivci; 20.-21. prosince: Ramsau (Rak.) - sprint dvojic, jednotlivci; 3.-4. ledna: Schonach (Něm.) - družstva, jednotlivci; 10.-11. ledna: Chaux Neuve (Fr.) - sprint dvojic, jednotlivci; 16.-18. ledna: Seefeld (Rak.) - Nordic Combined Triple 3x jednotlivci; 23.-24. Sapporo (Jap.): 2x jednotlivci; 31. ledna - 1. února: Val di Fiemme (It.) - sprint dvojic, jednotlivci; 7.-8. února: LIBEREC - 2x jednotlivci; 6.-7. března: Lahti (Fin) - jednotlivci, sprint dvojic; 12. března: Trondheim (Nor.) - jednotlivci; 14. března: Oslo (Nor.) - jednotlivci.

Mistrovství světa:

18. února - 1. března: Falun (Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články