Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Martin Černík: Český snowboarding se ubírá tou správnou cestou

Praha – Je to nejúspěšnější český snowboardista, zúčastnil se olympijských her a na mistrovství světa vybojoval pro Česko stříbrnou medaili. Šestatřicetiletý Martin Černík však v současnosti sbírá vavříny jinde, a to jako trenér české snowboardové reprezentace. "Toho, že jsem skončil aktivní kariéru, vůbec nelituju, dokonce si snowboarding teď mnohem víc užívám," prozradil Černík.

Martin Černík
zdroj: ČT sport

Nejznámějším Černíkovým svěřencem je Šárka Pančochová, účastnice zimních olympijských her ve Vancouveru, která pod jeho vedením dosáhla v tomto roce obrovského úspěchu, když na extrémních X-Games získala stříbrnou medaili. "Šárka je obrovský talent a hlavně do toho dává úplné maximum. Její stříbro na X-Games je asi tím největším úspěchem v historii českého snowboardingu," řekl Černík, který se jako první český snowboardista zúčastnil ZOH v Turíně v roce 2006.

Kromě Pančochové Černík trénuje i celou řadu dalších jezdců, ve kterých vidí velký potenciál. "Koncept naší reprezentace začíná mít správnou strukturu. Máme juniorskou reprezentaci, děti a pak áčko," prozradil Černík.

"Film shrnuje celou moji kariéru"

Rodák z Hradce Králové svojí aktivní kariéru ukončil v minulém roce, na jejímž závěru vydal i dokumentární film Snow Way, který shrnuje celou jeho kariéru, od začátku, olympiádu v Turíně či freeride v krásném prostředí Aljašky. "Chtěl jsem nějak shrnout svoji kariéru. Měl jsem doma spoustu archivních záberů a chtěl jsem, aby lidi viděli, jak jsem se k tomu dostal a moje největší úspěchy. Je tam rovněž dobře vidět vývoj toho sportu," řekl Černík.

Kromě trenérství se nyní věnuje i dalšímu sportu na prkně, surfingu, v němž se stal i mistrem České republiky. "Je to taková doplňková pro snowboardisty. Je to posilovna a zároveň dobrý aerobní trénink. V Evropě se jezdí nejvíc ve Francii, kam i já sám jezdím. Kouzlo surfingu spočívá v tom, že k tomu nepotřebujete skoro nic," prozradil Černík, jenž na surfu stráví během roku až dva měsíce.

 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články