Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kumpošt: Juniorské MS se povedlo. Teď už jen ty peníze

Liberec – Juniorské mistrovství světa v klasickém lyžování skončilo a organizátoři si jeho průběh nemohou vynachválit. Podle šéfa akce Romana Kumpošta dopadl podnik na výbornou. "Jsme velmi spokojeni," uvedl v pořadu Na slovíčko. Stejného názoru je i generální sekretář tuzemského Svazu lyžařů Petr Graclík. Podle obou tak zbývá už jen jediné: Zajistit do budoucna větší tok finančních prostředků pro mládež.

"Po organizační stránce jsme samozřejmě velmi spokojeni. Hodně nám pomohlo počasí, kdy bylo do poloviny ledna teplo, pak přišly mrazy. Pro přípravu tratí, můstků a sportovišť jsou nízké teploty lepší. Sada jednadvaceti soutěží se uskutečnila, jak měla. Vše vyšlo," pochvaluje si Kumpošt.

Graclík je přesvědčen, že úspěch celé akce bude mít v zahraničí kladnou odezvu. "Můžeme si říct, že toto mistrovství bylo jedním z nejlepších v historii. Fungoval jak servis pro týmy, tak sportovní stránka."

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...

Organizátorům tak vrásky na čele přidělávají snad jen podmínky pro mladé české lyžaře. "V současnosti nejsou úplně optimální. Finančních prostředků jde do mládežnických kategorií méně, než by mělo," myslí si Kumpošt. "Doufám, že toto juniorské mistrovství přispěje k tomu, aby peněz pro mládež bylo v budoucnu více," dodává. Vzorem podle Kumpošta může být třeba Německo, Rakousko či Francie. "Ta investuje ohromně. Jsou nám příkladem, kam by financování mělo jít, a doufám, že to tak bude."

Úroveň juniorského lyžování se rok od roku posunuje podle šéfa organizačního výboru juniorského šampionátu výš. "Špičky, které tam soutěží, se dokáží prosadit i ve světových pohárech. Tomáš Portyk a Petr Knop mají šanci, že za rok se v kategorii dospělých prosadí taky," říká Kumpošt.

Reprezentant v severské kombinaci Portyk je z výsledků spokojen. "Chtěl jsem zajet dvakrát výsledek do 16. místa, a to se mi povedlo. Konkrétně sedmé a deváté místo." V týdnu dokonce odcestoval do Soči na světový pohár. "Trenéři mě berou, takže si nemohu stěžovat," tvrdí.

Podobně je na tom i běžec na lyžích Knop. "Chci se prosadit a být v každém závodu co nejlepší, odevzdat na trati všechno." Vzorem je pro něj Lukáš Bauer. "Hodně toho dokázal a dokazuje," uvádí. A Portykův oblíbenec? Miroslav Dvořák. "Na běžkách má fantastickou techniku, dokáže se z 21. místa posunout do první pětky."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články