Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Soukalová senzačně vyhrála sprint

Pokljuka – Česká biatlonistka Gabriela Soukalová překvapivě triumfovala ve sprintu na 7,5 kilometru. Střílela bezchybně a premiérové vítězství ve světovém poháru vybojovala o více než dvě sekundy před Němkou Miriam Gössnerovou. Úspěch českých reprezentantek podtrhla osmým místem Veronika Vítková. Soukalová vyrazí jako první i do sobotního stíhacího závodu na 10 km, před Gössnerovou a Běloruskou Naděždou Skardinovou, která ale už ztrácí půl minuty. V celkovém pořadí seriálu se Soukalová díky triumfu posunula z desátého na čtvrté místo. Nadále vede Norka Tora Bergerová.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

"Tohle byl závod mých snů! Nikdy jsem si nemyslela, že můžu vyhrát závod světového poháru. Od začátku sezony říkám, že to je pro mě velké překvapení, a teď si to znovu opakuji. Je to absolutně velké překvapení," řekla Soukalová.

Na trať vyjela Soukalová s číslem 16, předvedla třetí nejrychlejší běžecký čas a bezchybnou střelbu. Po poslední čisté ráně se usmála, nahodila malorážku na záda a rychle vyrazila na trať. Nejvíce ji ohrožovala Gössnerová, nejrychlejší běžkyně závodu, ale třiadvacetiletou Soukalovou nedotáhla.

"Jsem ze střelnice úplně vymrzlý, ale tahle radost mě zahřívá a drží při životě," radoval se bezprostředně po závodě trenér žen Jindřich Šikola. "Dva roky se nám nedařilo tak, jak jsme si představovali, a sám jsem nedokázal najít odpověď proč. A teď máme vítězku světového poháru a další holku v elitní desítce. Od počátku sezony je kolektiv ve skvělé náladě, holky drží pohromadě. Jsme na vítězné vlně," řekl.

Soukalová prožívá životní sezonu, před kterou skončila v SP nejlépe dvaadvacátá. Letos ale byla desátá, jedenáctá, třináctá, dvakrát čtrnáctá a nyní korunovala svůj vzestup v Pokljuce, kde ve sněžení nechala všechny soupeřky za sebou.

Češka naposledy slavila první místo před devíti lety. V roce 2003 se stala Kateřina Holubcová-Jakešová mistryní světa ve vytrvalostním závodu v Rusku. Pak byla ještě na stupních vítězů o rok později díky druhému místu ve sprintu v Anterselvě. V biatlonu je MS součástí světového poháru.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

Výborný závod má za sebou i Vítková, která stejně jako Soukalová nemusela na trestné kolo. Po druhé zastávce na střelnici figurovala na třetí příčce, ale v závěru ztratila běžecky a klesla na osmé místo, což je její druhý nejlepší výsledek v sezoně. "Chybělo mi na stupně vítězů pět vteřin. Trochu jsem na začátku posledního okruhu vytuhla, ale nakonec jsem se vzpamatovala a dopadlo to ještě moc dobře. Věřím, že sobotní stíhačku nezkazím a start v masáku už vybojuji," řekla Vítková.

Vrcholem sezony bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v první půlce února a forma Soukalové je skvělou pozvánkou pro fanoušky. "Nevím, jestli mi forma vydrží až do mistrovství, ale udělám pro to maximum," řekla Soukalová.

Výsledky sprintu žen:

1. Soukalová (ČR) 22:09,8 (0 tr. okruhů),

2. Gössnerová (Něm.) -2,1 (2),

3. Skardinová (Běl.) -30,1 (0),

4. Vita Semerenková (Ukr.) -31,5 (1),

5. Dorinová-Habertová (Fr.) -33,9 (0),

6. Gwizdoňová (Pol.) -34,3 (1),

7. Henkelová (Něm.) -34,6 (2),

8. Vítková (ČR) -35,8 (0),

9. Gasparinová (Švýc.) -39,3 (1),

10. Glazyrinová (Rus.) -47,3 (0),

...71. Landová -3:07,8 (3),

…78. Zvařičová (obě ČR) -3:21,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. Bergerová (Nor.) 296 b., 2. Domračevová (Běl.) 244, 3. Henkelová 206, 4. Soukalová 203, 5. Viluchinová (Rus.) 190, 6. Mäkäräinenová (Fin.) 173, ...23. Vítková 112, 65. Zvařičová 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články