Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková si může zajistit šestý pohárový triumf

Heerenveen (Nizozemsko) - Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Martina Sáblíková si může s předstihem zajistit šestý triumf ve Světovém poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích. Před závodem na 5 000 metrů, což je její nejsilnější a nejoblíbenější disciplína, má v čele průběžného pořadí luxusní náskok 170 bodů na druhou Claudii Pechsteinovou z Německa. Pokud bude Sáblíkovou po dnešním závodě dělit od její nejbližší pronásledovatelky 150 bodů, může začít slavit prodloužení své vítězné série, která začala v sezoně 2006/07.

Sáblíková v této sezoně ovládla všechny čtyři starty na dlouhých tratích. Třikrát vyhrála trojku a jednou pětku. Čtyřiadvacetiletou rychlobruslařku ale stále lehce limitují problémy s třísly, které ji provázejí od únorového mistrovství světa ve víceboji v Moskvě.

"Já se snažím na to nemyslet, ale když se snažím rozjet třístovku, tak to cítím. Když se jdu projet na kole nebo běhat, tak je to dobré, i když radši neběžím moc rychle. Nevím, co by to udělalo, kdybych zkusila něco ostřejšího. Nechám to ale na pětku, nemá cenu to zkoušet," řekla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka ale věří, že tříslo vydrží. Bolest ucítí zřejmě jen na startu. "A možná ani tam ne. Jak bude člověk natěšený a nabuzený, tak na to zapomenu. Budu to cítit, ale myslím si, že odstartuji normálně," uvedla rychlobruslařská hvězda, jež v minulých dnech trénovala v Německu a tento týden se přesunula do Heerenveenu.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo/Matt Dunham

Sáblíková je tentokrát jedinou českou ženou, která do programu SP zasáhne. Karolína Erbanová je momentálně v Japonsku, kde ji čeká juniorské mistrovství světa, na němž bude obhajovat čtyři zlaté medaile. Erbanová se tam musí obejít bez rad a řízení kouče Nováka, který je v Nizozemsku. Na Erbanovou "dohlíží" Pavel Kulma. 

I Erbanová má ale menší zdravotní trable. Opět má problémy s kotníkem, navíc po dlouhé cestě ji bolelo v krku. "Horečku ale neměla, takže ani nemusela začít brát antibiotika. Zažehnalo se to a relativně je v pořádku," řekl Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články