Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Biatlonové MS v Ruhpoldingu začíná, Češi by rádi medaili

Ruhpolding - Před zaplněnými ochozy v německém Ruhpoldingu začíná mistrovství světa v biatlonu. Na šampionátu, který skončí až 11. března, se chtějí předvést i čeští reprezentanti. Ti naposledy dosáhli medaili před pěti lety. První přímý přenos ze smíšených štafet vysílá ČT4 a www.sportzive.cz dnes od 15:30.

V nominaci českého týmu se mezi muži objevili Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek a Tomáš Holubec. Ženskou jedničkou je Veronika Vítková, kterou zatím doplňují Barbora Tomešová a Veronika Zvařičová. Původně nominovaná Gabriela Soukalová onemocněla a domů odjela i její náhradnice Lea Johanidesová.

Šampionát začne smíšenou štafetou, ve které letos české kvarteto dojelo ve Světovém poháru překvapivě druhé. Trenéři českého týmu do nich pošlou nejsilnější možnou sestavu: Veroniku Vítkovou, Barboru Tomešovou, Ondřeje Moravce a Michala Šlesingra.

Pozornost bude upřena na Magdalenu Neunerovou, Pětadvacetiletá hvězda po sezoně ukončí kariéru a v Ruhpoldingu to pro ni bude loučení se světovými šampionáty, z kterých už má deset zlatých medailí. "Fyzicky jsem v pořádku a i psychicky jsem připravena pustit se do bojů v domácím prostředí a rozloučit se pod tlakem fanoušků," řekla Neunerová, která již tradičně kladla důraz na přípravu s psychologem. "Abych byla vyrovnaná a uvolněná," dodala. K dalším favoritkám patří vedoucí žena Světového poháru, Finka Kaisa Mäkäräinenová, Běloruska Darja Domračevová a Ruska Olga Zajcevová.

Mezi muži se letos daří bratrům Martinu a Simonu Fourcadovým z Francie, norskou školu ve špičce zastupují Emil Hegle Svendsen a Tarjei Bö. Nejlepším z Němců je v sezoně Andreas Birnbacher, k favoritům budou patřit i Rusové Andrej Makovějev a Jevgenij Usťugov.

Samostatnou kapitolu představuje famózní Nor Ole Einar Björndalen. Šestnáctinásobný mistr světa o sobě dal vědět tři týdny před šampionátem výhrou ve stíhačce v Kontiolahti a i v 38 letech se s ním musí počítat. "Dodalo mi to hodně sebevědomí. V biatlonu je všechno možné a já se stále držím svého hesla, že nejdříve musím zvítězit sám nad sebou, abych překonal soupeře," řekl Björndalen.

Program MS:

1. března: 15:30 smíšená štafeta (2x6 + 2x7,5 km),
3. března: 12:30 sprint mužů (10 km), 15:30 sprint žen (7,5 km),
4. března: 13:15 stíhací závod mužů (12,5 km), 16:00 stíhací závod žen (10 km),
6. března: 15:15 vytrvalostní závod mužů (20 km),
7. března: 15:15 vytrvalostní závod žen (15 km),
9. března: 15:15 štafeta mužů (4x7,5 km),
10. března: 15:15 štafeta žen (4x6 km),
11. března: 13:30 závod s hromadným startem mužů (15 km),
                16:00 závod s hromadným startem žen (12,5 km). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články