Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Závod s trestnými koly může mít budoucnost, míní sdruženář Slavík

Liberec – Sdruženáři si ve snaze oživit disciplínu zvykají na novinku. Po vzoru biatlonistů jezdí závod s trestnými koly, který vymyslel Roman Kumpošt, šéf severské kombinace Mezinárodní lyžařské federace FIS. Diváci v Liberci se mohou v sobotu přesvědčit, jak atraktivní tzv. penalty race ve skutečnosti je.

Sdruženář Pavel Churavý
zdroj: ISIFA/LN

"Když se ještě trochu vyladí, tak se může uchytit, může mít budoucnost," komentoval novinku český reprezentant Tomáš Slavík, který skončil třetí před týdnem v Klingenthalu.

Sdruženáři v závodě skáčou netradičně bez hodnocení stylu a větru do pásem, na základě kterých se rozhodne o počtu trestných kol. Ta jsou maximálně čtyři a každý sdruženář si během závodu rozhodne, kdy trestné kolečko absolvuje. Vítěz skokanské části vyrazí do běhu na 10 km s náskokem deseti vteřin před zbytkem pole.

"Když se o závodu přednáší teoreticky, zní složitě, ale v živé podobě vypadá přirozeně," prohlásil Slavík. Hromadný start je atraktivní, přináší přímé souboje. "Jsem kontaktní běžec, ale první kolo nemám rád. Může být moc kolizí a člověk neví, kam se dostane," řekl Pavel Churavý.

Taktizování prý Češi nejsou schopni

Závod přináší i možnost taktizování. V Lillehammeru, kde se jel v zimní sezoně poprvé, spojili síly Němci. Erika Frenzela vytáhli k výhře a Björn Kircheisen dojel třetí. "Dá se to týmově domluvit," uvedl Miroslav Dvořák.

Možnost, že by podobně spolupracovali Češi, ale asi není. "Jsme rozdílní běžci a i po skoku býváme různě rozházení v poli, takže se spíš každý za sebe snažíme zařadit do vláčku jiných a ty využívat," řekl Dvořák. "Snad v případě, že by někdo z nás neměl trestná kola, tak by se to dalo vymyslet a pomoci mu," řekl Slavík.

Zajímavý by měl být závod s trestnými koly v televizi. Kvůli němu se vyvinula nová grafika. "Aby měl divák virtuální pořadí závodníků," řekl Ivo Grégr, sportovní ředitel Světového poháru v Liberci. Fanoušci přehled mají, závodníci už menší. "Trošku to je v běhu binec. Nedokážou nám na trati nahlásit, kolikátí aktuálně jsme. Ale na druhou stranu každý pozná, jestli je na tom špatně, nebo dobře," řekl Churavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články