Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bauer dojel na 10 km desátý, suverénně zvítězil Northug

Kuusamo – Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v závodě světového poháru na 10 km volnou technikou v Kuusamu desáté místo. Dařilo se i dalším českým reprezentantům: Martin Jakš doběhl na 15. a Jiří Magál na 20. příčce. Se suverénním náskokem 24 vteřin vyhrál Nor Petter Northug. Druhý skončil Ital Roland Clara, třetí příčku obsadil Francouz Maurice Manificat. Závod žen na 5 km volně vyhrála Marit Björgenová, která zvítězila s velkým náskokem téměř dvanácti sekund a triumfovala i ve třetím podniku nové sezony SP. 

Northug po vítězné dojezdu v Kuusamu
zdroj: ČTK/AP

Devátý muž loňského pořadí Bauer na Northuga ztratil 41,5 sekundy. Jakš byl ještě o šest sekund pomalejší, Magál už za norským dvojnásobným olympijským šampionem zaostal o více než minutu. Čtvrtý Čech na startu Ondřej Horyna obsadil 62. pozici.

Bauer se po dnešním výsledku dostal na jedenáctou pozici v hodnocení miniturné v Kuusamu, jehož závěrečným třetím dílem bude v neděli klasická patnáctka s handicapovým startem. "S umístěním jsem hodně spokojený. Po nemoci jsem nemohl trénovat až do konce naplno, takže je to slušný start. Jsem příjemně překvapený," uvedl na Twitteru Bauer, jenž kvůli nachlazení vynechal úvod SP v Sjusjönu.

Bauer rozjel dnešní závod naplno a zhruba po kilometru chytil správný rytmus. "Na nic jsem nečekal a pelášil od startu. Na desítce se nic vymyslet nedá, jakákoli ztráta se těžce dohání. Lyže mi jely, i když v momentě, kdy jsem vystartoval, začalo pršet," uvedl Bauer, na nějž zhruba v polovině závodu přišla krize.

"Mezi pátým a šestým kilometrem jsem se hodně natrápil, cítil jsem se unavený. Bojoval jsem ze všech sil, chvíli jsem si myslel, že ten závod nemůžu dojet. Pak jsem ale dostal informaci, že stahuju závodníky přede mnou, což mi vlilo krev do žil," dodal Bauer po prvním distančním závodu v sezoně. Za Northugem v průběžném pořadí miniturné zaostává o rovnou minutu.

Björgenovou stejně jako před týdnem ve Sjusjönu a v pátek ve sprintu v Kuusamu doprovodily na stupně vítězů Švédka Charlotte Kallaová a krajanka Vibeke Skofterudová. Trojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru Björgenová si upevnila průběžné vedení v třídílné minitour, která vyvrcholí v neděli závodem na 10 km klasickou technikou s handicapovým startem. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články