Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Iraschková je druhou mistryní světa ve skoku na lyžích

Oslo - Rakouská favoritka Daniela Iraschková se stala v Oslu historicky druhou mistryní světa ve skocích na lyžích. Sedmadvacetiletá vedoucí závodnice Kontinentálního poháru potvrdila navzdory potížím s kolenem pověst největší adeptky na zisk zlata. Čtvrtá žena z předloňského šampionátu v Liberci, kde měl ženský skok premiéru, skočila v husté mlze na Holmenkollenu v obou kolech shodně 97 metrů a Italku Elenu Runggaldierovou na druhém místě porazila o téměř 13 bodů. Češky Michaela Doleželová a Vladěna Pustková se seřadily na 28. a 29. místě, Lucie Míková obsadila 36. pozici.

"Je neuvěřitelné, že jsem mohla vůbec závodit, ale při doskoku jsem zranění vůbec necítila," řekla Iraschková. "Škoda, že nevyšlo počasí, mohly jsme předvést mnohem lepší skoky. Takhle to bylo náročné, ale vyhrála jsem a teď je čas slavit!"

Bronz získala teprve patnáctiletá Coline Mattelová z Francie a stala se nejmladší medailistkou v dějinách světových šampionátů. O zápis do historie se postarala také Iraschková, jež jako první Rakušanka vyhrála MS v klasickém lyžování.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v klasickém lyžování 2011 Norsko

Šestnáctiletá Doleželová díky skokům 84,5 a 72,5 metru téměř zopakovala své umístění z Liberce, kde byla o jednu příčku lepší. Podobně jako pod Ještědem ale druhý skok nezvládla. "Pokazila jsem to, šla jsem moc přes špičky," řekla sotva slyšitelně dívka ze Sokola Kozlovice. Doskok opustila se slzami v očích. O dva roky starší Pustková postoupila z 30. místa a v druhém kole se o příčku posunula. "Není to to, na co mám. Nejsem ve formě, necítím se tady dobře," řekla Pustková po prvním kole a po druhém doplnila: "S tím, co tady předvádím, spokojená nejsem, protože vím, že mám na to skákat stabilně do dvacítky."

Premiéru na světovém šampionátu absolvovala Míková. Rovněž šestnáctiletá skokanka předloni v Liberci při tréninku spadla a do závodu nenastoupila. Tentokrát nepostoupila do druhého kola. Příště by se mohla objevit na šampionátu ve Val di Fiemme za dva roky a v roce 2014 možná dokonce i na olympiádě. Závod v Oslu totiž rozhodne, zda Mezinárodní olympijský výbor zařadí skok žen do programu právě od ruských zimních her. "Já si myslím, že se olympiády dočkáme," řekla Míková. "Skoky žen se od Liberce obrovsky posunuly dopředu a každou sezonu se posouvají dál. Skáčou čím dál mladší holky a pořád líp. Do Soči se to ještě zlepší," konstatovala Pustková.

Do závodu na středním můstku postoupili všichni Češi

Do závodu na středním můstku se kvalifikovala kompletní čtveřice českých skokanů. Nejlepším z nich byl díky výkonu 100 metrů sedmý Lukáš Hlava. Jakub Janda postoupil po skoku dlouhém 94,5 m z 19. místa, Borek Sedlák skončil o čtyři příčky za ním (92,0). Kvalifikace se nepovedla Romanu Koudelkovi, který s výkonem 87 metrů obsadil až 36. místo.

Kvalifikaci vyhrál díky skoku dlouhému 102 metrů Japonec Daiki Ito. Obhájce titulu Rakušan Wolfgang Loitzl prošel do závodu po skoku 99,5 m z šestého místa.

Výsledky skoku na lyžích žen na MS

1. Iraschková (Rak.) 231,7 b. (97+97 m),

2. Runggaldierová (It.) 218,9 (97,5+93,5),

3. Mattelová (Fr.) 211,5 (92+97),

...28. Doleželová 141,8 (84,5+72,5),

...29. Pustková 141,4 (80,5+78,5),

...36. Míková (všechny ČR) 55,6 (72).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články