Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

MS začne zostra, první medaile získají sprinteři

Oslo - Běžeckými sprinty odstartuje zostra světový šampionát v klasickém lyžování v Oslu. Domácí Norové očekávají první zlaté medaile od Marit Björgenové a Pettera Northuga, který však bude mít cestu k triumfu hodně těžkou. Do bojů dnes zasáhne i kvarteto českých reprezentantů a největší nadějí na trati volnou technikou má být Dušan Kožíšek, kterého doplní Martin Koukal, Petr Novák a Eva Nývltová. "Ideální variantou je, aby Dušan a Martin postoupili z kvalifikace. Ambice na to mají a pak se uvidí," řekl trenér Miroslav Petrásek. Čtyřka a server ct4sport.cz nabídnou od 14:50 přímý přenos.

Kožíšek, dvojnásobný bronzový medailista z MS ve sprintu dvojic, si zvedl sebevědomí před měsícem v Liberci, kde dojel ve sprintu Světového poháru třetí. O víkendu mu ale nevyšla generálka a v Drammenu nepostoupil z kvalifikace. "Základním cílem je postup do vyřazovací části," uvedl s tím, že se necítí úplně ideálně. "Mám divný pocit, že je sprint první závod," konstatoval.

Říkalo se, že profil trati na Holmenkollenu je podobný tomu v Liberci, kde se Kožíškovi dařilo. "Profil podobný je, ale ne ve stejném pořadí," uvedl Kožíšek. Sprinterský okruh v Oslu začíná sjezdem, pak následuje dlouhý kopec, rovina, mírný sjezd, kratší prudké stoupání a sjezd do cíle. "Taktizovat se nedá, ale nevím, jestli to půjde projet celý naplno. Rozhodneme se před startem," řekl Kožíšek.


Největším favoritem mezi muži je Švéd Emil Jönsson, vítěz z Drammenu. "Zvedl jsem si tam sebevědomí, ale Rusové a Norové budou hodně nebezpeční," jmenoval největší soupeře. K těm patří především domácí Northug. "Ve hře jsou medaile, takže na nic jiného nemyslím. Porvu se o každou," vyhlásil Nor.

Poslední sprint SP žen vyhrála Američanka Kikkan Randallová, ale všechny zraky se upírají k Björgenová. I když právě ve sprintu je letos nejvíc zranitelná. "Jsem nervózní, strašně nervózní," vtipkovala Norka před závodem a sebevědomě doplnila: "Tenhle okruh mi sedí. Vyhrála jsem tady loni a své šance uspět vidím vysoko."



Prvními závody mistrovství byly středeční kvalifikace pro běhy na 15 km mužů a 10 km žen klasicky, které se uskuteční začátkem příštího týden. Mezi ženami byla na pětce nejrychlejší Dánka Niviaq Chemnitz Berthelsenová a mužskou desítku vyhrál Benjamin Koons z Nového Zélandu. Mimo jiné nepostoupil devětatřicetiletý keňský běžec Philip Boit, který měl premiéru již na olympiádě v Naganu 1998.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články