Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Slalomovým mistrem je Grange, Trejbal 16.

Garmisch-Partenkirchen – Jean-Baptista Grange z Francie je mistrem světa ve slalomu. Ve druhém kole posledního závodu letoštního šampionátu udržel své prvenství z úvodní jízdy, navíc i díky zpomalení původně druhého Manfreda Mölgga svůj náskok ještě zvýšil. Mölgg nakonec skončil třetí se ztrátou 61 setin na vítěze, vicemistrem je Švéd Jens Byggmark, který přes výborné vystoupení ve druhém kole ztratil na Grange v součtu 43 setin. Šestnáctým nejlepším slalomářem světa je Filip Trejbal, který po velmi rychlém druhém kole vyskočil z původní 27. příčky a na vítěze nakonec ztratil 2,12 sekundy. Kryštofu Krýzlovi v první jízdě těsně unikla elitní třicítka, ale druhé kolo nedokončil. Ondřej Bank a Martin Vráblík vypadli ze závodu už v prvním kole.

Nový mistr světa Grange patří do nejužší slalomářské špičky již několik sezon. Největším úspěchem šestadvacetiletého Francouze na MS byl dosud bronz z Aare, ze světového poháru ale má malý globus, který získal v sezoně 2008/09. Ani teď si nebyl svým výkonem zcela jist. "Vůbec jsem v druhém kole neměl dobrý pocit z jízdy," přiznal nový mistr světa. "Dal jsem do toho všechno, ale když jsem projel cílem, vůbec jsem si nebyl jistý, že to bude stačit," dodal Francouz.

Filip Trejbal dokázal plně využít výhody, které mu dal špatný výsledek z prvního kola – do druhé jízdy startoval jako čtvrtý a v samotném druhém kole byl šestý nejrychlejší. Do cíle se dostal dokonce v kratším čase než celkový vítěz Grange. O jedinou setinu nakonec zaostal za svým snem, kterým bylo konečné patnácté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
MS ve sjezdovém lyžování 2011 Německo

"Nějaké dvacáté místo mě ani nikoho absolutně nezajímá, takže jsem to jel na plné pecky s čistou hlavou a s tím, že buď vypadnu, nebo to zajedu dobře," uvedl. "Šestnácté místo není tak špatné, i když mám na víc. Ale to druhé kolo mě nakoplo, věřím, že mi to vyjde příště," dodal Filip Trejbal.

Podobně výrazný skok výsledkovou listinou jako Trejbal zaznamenal také dvojnásobný mistr světa Mario Matt z Rakouska. Ve druhém kole byl nejrychlejší a vyskočil z patnácté příčky až na čtvrtou. Dosavadní mistr Manfred Pranger skončil letos devátý.

Ondřej Bank, jenž absolvoval na šampionátu v Garmisch-Partenkirchenu všechny individuální disciplíny, už krátce po startu prvního kola neudržel stabilitu na vnitřní lyži a trať opustil už v úvodní pasáži. "To se ve slalomu stává. Lepší než jet na jistotu," řekl. "Klasická chyba, vnitřní lyže. Moc jsem se naklonil a ujelo mi to. S tím se těžko něco dělá," doplnil Bank.

Výsledky

1. Jean-Baptista Grange (Fr.) 1:41,72
2. Jens Byggmark (Švéd.) +0,43
3. Manfred Mölgg (It.) +0,61
4. Mario Matt (Rak.) +0,82
5. Julien Cousineau +0,87
6. Naoki Juasa (Jap.) +0,96
7. Cristian Deville (It.) +1,06
8. Ivica Kostelič (Chor.) +1,16
9. Manfred Pranger (Rak.) +1,31
10. Andre Myhrer (Švéd.) +1,50
...
16. Filip Trejbal (ČR) +2,12

1

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články