Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kreuziger dosáhl na elitní desítku, Froome vyhraje Tour potřetí

Morzine (Francie) – Roman Kreuziger útočil ve dvacáté etapě Tour de France z úniku a obsadil v ní šesté místo. V celkovém pořadí mu náskok, který najel na ostatní favority, nakonec stačil na kýžený posun do elitní desítky – Kreuzigerovi patří desátá příčka sedm vteřin za devátým Danem Martinem. Etapu do tradičního centra Tour, městečka Morzine, vyhrál Jón Izaguirre. Výsledné pódium ročníku 2016 bude po závěrečné etapě v Paříži znít: Chris Froome, Romain Bardet, Nairo Quintana.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Do úniku dne peloton většinou pouští závodníky, kteří neznamenají žádnou hrozbu v celkovém pořadí. Jak ale ukázala dvacátá etapa, neplatí to vždy a neobezřetnost týmů favorizovaných jezdců v začátku dne jim může posléze způsobit velké problémy. Na trase do Morzine to dlouho vypadalo, že si rozhodnutím pustit do úniku Romana Kreuzigera sami podrazili nohy – a nakonec to tak z pohledu některých i dopadlo.

Sagan se obětoval pro svého kolegu z týmu

Po devatenácti odjetých dnech všichni v závodu zbývající jezdci už tak říkajíc mleli z posledního. I tak byl ale velký zájem o únik, do něhož se vydalo rovných třicet závodníků. České barvy hájil po nějakou dobu Petr Vakoč, nakonec to ale byl Roman Kreuziger, kdo hrál v úniku velkou roli. Český závodník ztrácel před startem dne téměř deset minut, i tak ale bylo překvapením, že ho peloton nechal odjet.

Odvážný manévr se Kreuzigerovi, kterému po dlouhé desítky kilometrů obětavě pomáhal Peter Sagan, brzy začal vyplácet. Na vrcholu Col de la Ramaz měl na Chrise Frooma a spol. náskok pěti minut, po sjezdu to už bylo šest a favorité vzadu v hlavní skupině museli rychle začít počítat. Virtuálně byl totiž závodník stáje Tinkoff na druhé příčce a do cíle zbývalo již jen třicet kilometrů. Pro akcie hlavních favoritů bylo jeho počínání na trati bezmála pohromou.

Kreuzigerův náskok ale ve stoupání na Col de Joux Plane začal pomalu klesat a odjížděli mu i jeho kolegové z úniku. Český závodník se snažil jet konstantní tempo a věřil, že by se mu mohlo podařit dostat mezi deset nejlepších v celkové klasifikaci. Na to ale potřeboval najet alespoň dvě minuty náskoku na závodníky jako Bauke Mollema či Joaquím Rodríguez.

O etapové vítězství mezitím bojovali Julian Alaphilippe, Jarlinson Pantano, Jón Izaguirre a Vincenzo Nibali. Chvíli tahal za delší konec ten, pak zase onen, ale nakonec nejvíce sil v závěru celého závodu našel španělský domestik stáje Movistar Izaguirre a spravil tak alespň trochu nemastnou neslanou Tour pro tento tým. Druhý sjel do Morzine Pantano, třetí příčku obsadil Nibali.

Favorité na sebe neútočili, Aru a Mollema odpadli

Za útočícím Kreuzigerem se odehrával v silném dešti velký souboj v pelotonu. Závodníci na druhém až sedmém místě byli sešikováni v pouhých dvou minutách, a to na HC prémii Col de Joux Plane nebylo příliš. Naději hned v začátku ztratil Fabio Aru, který viditelně trpěl a brzy ze skupiny odpadl, naopak útok předvedl Španěl Rodríguez.

Když poté odpadl i Mollema, mohl v cíli šestý Kreuziger počítat vteřiny v celkovém pořadí. Náskok, který si v etapě vydobyl, mu nakonec stačil na celkovou desátou pozici, když ho jen těsně – o sedm vteřin – porazil devátý Dan Martin. "Jsem rád za desítku, i když teď jsem v ten první okamžik zklamaný, když se podívám, jak málo stačilo, abych byl sedmý. Sedmé místo je jiné než desáté, ale řekněme, že cílem byla desítka, v níž naštěstí jsem," připomněl Kreuziger jen 13 vteřin ztráty na sedmého Rodrígueze.

Pro Frooma jde o třetí triumf na Tour v kariéře a zároveň o druhé vítězství v řadě, což se naposledy povedlo Miguelu Indurainovi. "Jsem hodně potlučený, bolí mě kolena i záda, ale mé nohy byly přece jen lepší než po včerejším pádu. A ten čtyřminutový náskok mi dával prostor k dýchání. Bylo obrovskou úlevou, když jsem projel cílem. Posledních 24 hodin bylo docela chaotických, ale týmoví parťáci mi hrozně pomohli, abych žlutý trikot udržel. Je skvělý pocit vyhrát Tour, je to, jako bych to zažíval poprvé," uvedl Froome.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Megéve - Morzine-Avoriaz (146,5 km):

1. J. Izagirre (Šp./Movistar) 4:06:45, 2. Pantano (Kol./IAM) -19, 3. Nibali (It./Astana) -42, 4. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -49, 5. Costa (Portug./Lampre) -1:43, 6. Kreuziger (Tinkoff) -1:44, 7. Kelderman (Niz./LottoNL) -2:30, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:24, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 10. Bardet (Fr./AG2R) oba -4:12.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 86:21:40, 2. Bardet -4:05, 3. Quintana (Kol./Movistar) -4:21, 4. A. Yates (Brit./Orica) -4:42, 5. Porte (Austr./BMC) -5:17, 6. Valverde (Šp./Movistar) -6:16, 7. Rodríguez, 8. Meintjes (JAR/Lampre) oba -6:58, 9. Martin -7:04, 10. Kreuziger -7:11.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články