Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Froome navýšil svůj náskok, časovku suverénně vyhrál Dumoulin

La Caverne du Pont-d'Arc (Francie) – Jasným vítězem první časovky závodu se stal na jihovýchodě Francie nizozemský závodník Tom Dumoulin. V cíli měl náskok minuty a tří vteřin na druhého Chrise Frooma, jenž nyní vede celkovou klasifikaci před Baukem Mollemou (+ 1:47) a Adamem Yatesem. Roman Kreuziger po solidním výkonu poskočil na jedenáctou příčku, Jan Bárta obsadil v časovce stejnou pozici.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Dvanáctá etapa skončila nesmírně nervózním závěrem, a tak se celé startovní pole chtělo v následujícím dnu především vyvarovat jakéhokoli nepříjemného překvapení. Na programu byla individuální časovka, první ze dvou v tomto ročníku, na jejíž trase na závodníky čekalo sedmatřicet kilometrů. Hned sedm z nich se přitom jelo za nikterak pozvolného stoupání.

Závodníci, kteří měli promluvit do výsledku etapy, byli rozeseti všude možně ve startovním pořádku. Brzy vyrazil Nelson Oliveira, který potvrdil svou pověst znamenitého časovkáře – v cíli za sebou nechal někdejší mistry světa Fabiana Cancellaru a Tonyho Martina, kteří ale překvapivě nepatřili k těm, kteří by ho proháněli nejvíce. Velmi těsně za Oliveirou se seřadili Jerome Coppel a Rohan Dennis.

Veškerá Oliveirova snaha ale nestačila ani zdaleka na výkon Toma Dumoulina, který mu v cíli nadělil minutu a půl a suverénně ovládl první časovkářskou etapu ročníku. Dumoulin byl hlavní favorit, ovšem takovýto náskok možná nečekal ani on. Posledním, kdo ho ještě teoreticky mohl ohrozit, byl Chris Froome, ovšem i ten na Nizozemce ztratil lehce nad minutu. Oliveira dokončil vítězné pódium.

Bitva favoritů začala se startem poslední desítky jezdců. Papírově měli být nejsilnější Chris Froome a Richie Porte, což se potvrdilo hned na prvním mezičasu. Australský závodník ovšem brzy začal ztrácet a nakonec byl jeho výkon spíše zklamáním. Překvapivě dobře si naopak vedl Bauke Mollema, jenž se posunul na druhou příčku celkového pořadí. Třetí je nyní Adam Yates, na čtvrtou příčku spadl Nairo Quintana (ztrácí téměř tři minuty na Frooma).

Roman Kreuziger věřil, že by se díky silnému výkonu mohl posunout ze čtrnácté příčky až do první desítky. Vzhledem k závodníkům, kteří byli v pořadí hned před ním – Sergio Henao či Joaquím Rodríguez –, se to nejevilo jako zase tak složitý úkon. Český jezdec ztratil v cíli 3:13, což mu nakonec stačilo na posun na jedenáctou pozici v celkové klasifikaci. Výrazně se ovšem přiblížil svým konkurentům jako Fabiu Aruovi či Danu Martinovi.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa: časovka jednotlivců (37,5 km):

1. Dumoulin (Niz./Giant) 50:15, 2. Froome (Brit./Sky) -1:03, 3. Oliveira (Portug./Movistar) -1:31, 4. Coppel (Fr./IAM) -1:35, 5. Dennis (Austr./BMC) -1:41, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:54, 7. Thomas (Brit./Sky) -2:00, 8. Izagirre (Šp./Movistar) -2:02, 9. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) -2:05, 10. Cummings (Brit./Dimension Data) -2:24, 11. Bárta (Bora Argon) -2:31, ...22. Kreuziger (Tinkoff) -3:13, 158. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -8:38.

Průběžné pořadí: 1. Froome 58:02:51, 2. Mollema -1:47, 3. Yates (Brit./Orica) -2:45, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59, 5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17, 6. Van Garderen (USA/BMC) -3:19, 7. Bardet (Fr./AG2R) -4:04, 8. Porte (Austr./BMC) -4:27, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:03, 10. Aru (It./Astana) -5:16, 11. Kreuziger -5:24, ...99. Bárta -1:51:03, 130. Vakoč -2:09:05. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články