Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sprinteři se v desáté etapě vrátí do středu pozornosti

Escaldes-Engordany (Andorra) ‒ Pyreneje příliš nezatočily s celkovým pořadím, a tak si hlavní favorité na další test nejspíš počkají až do etapy na Mont Ventoux. Na programu je nyní desátý závodní den, v jehož závěru by po několikadenní pauze měli šanci dostat sprinteři. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Lubor Tesař a Pavel Padrnos.

Profil 10. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Zatímco v horských etapách o nich není slyšet, rovinaté dny bývají sprinterskou doménou ‒ tedy pokud se nepovede úspěšně dotáhnout únik. I to by se na trase desáté etapy mohlo stát, jak už to ostatně před šesti lety dokázal Alexander Vinokurov, který zaskočil hlavní pole. Nervozitu by mohla přiživit i skutečnost, že etapě předcházel volný den, což tradičně značí velkou nervozitu v pelotonu.

Před jezdci je takřka dvousetkilometrová porce, která je povede severním směrem z andorrského městečka Escaldes-Engordany. Peloton bude směřovat z horského prostředí do města Revel, které už leží ve francouzském údolí, a bude muset nejdřív překonat jedno poslední pyrenejské stoupání. Port d'Envalira je oceněné jako vrchařská prémie kategorie 1 a měří dlouhých třiadvacet kilometrů. Vrchol ve výšce 2408 je dokonce vůbec nejvýše položeným místem letošní Tour de France.

Pokud sprinteři neudrží tempo nejlepších, budou mít následně ještě mnoho času na to, aby se na čelo dotáhli. Čeká je totiž bezmála šedesát kilometrů sjezdu, a pak už se pojede mírně zvlněným terénem. Finále v Revelu by nemělo být nikterak zvlášť obtížné co se týče techniky ‒ organizátorům se podařilo najít trasu, které by nedominovaly kruhové objezdy ani devadesátistupňové zatáčky na posledních stovkách metrů.

Je složité předpovídat, v jaké jsou elitní sprinteři kondici po prožitém pyrenejském víkendu. Zkušenosti z úvodního týdne mluví jasně pro Marka Cavendishe. Marcel Kittel se zatím spíš trápí, není to ale nic ve srovnání s André Greipelem, který je zatím bezmála neviditelný. Jaký rozdíl proti domácím Bryanu Coquardovi, který zajíždí skvělá umístění a některá média ho dokonce pasují na favorita etapy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články