Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kvitová prohrála na US Open třísetovou bitvu s Venus Williamsovou

New York - Petra Kvitová se do svého prvního semifinále na US Open neprobojovala. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu prohrála ve čtvrtfinále závěrečného grandslamu sezony s domácí favoritkou Venus Williamsovou na dvorci Arthura Ashe po boji 3:6, 6:3 a 6:7.

Petra Kvitová
zdroj: USA Today Sports autor: Jerry Lai

O semifinále bude na US Open bojovat ještě Karolína Plíšková, která se od 18:00 SELČ střetne s Američanku Coco Vandewegheovou. Plíšková potřebuje v New Yorku postoupit do finále, aby uhájila pozici světové jedničky.

Pro Kvitovou je účast ve čtvrtfinále i tak úspěchem. Hrála teprve osmý turnaj po prosincové operaci vážně pořezaných prstů levé ruky z přepadení. Na předešlých grandslamech v Paříži a v Londýně skončila shodně ve 2. kole.

"Jsem ráda, že jsem pořád schopná hrát na nejvyšší úrovni proti top hráčkám. Pořád to ve mně je, a to mi dodá sebevědomí," řekla Kvitová. "Momentálně převládá zklamání. Od postupu mě dělil kousek, o to víc mě to mrzí. Nechala jsem tam všechno, tenis byl kvalitní. Ale to teď ještě neocením. Snad brzo zapomenu," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová na Venus Williamsovou nestačila

Zpočátku z ní nevyzařovala jiskra, kterou přehrála o kolo dříve Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Svůj první servis ale i přes dvě dvojchyby udržela a vzápětí šla do brejku, protože Williamsová udělala ještě o dvojchybu více.

Od stavu 3:1 ale začala Kvitová příliš chybovat. Rozhozená se koukala na svoji operovanou levou ruku a vzteky se raketou bouchla do boty. Nic nepomohlo a prohrála pět her v řadě.

Ve druhém sadě šla Kvitová do vedení 2:0 a o náskok znovu málem přišla. Už prohrávala 15:40 a hodila raketou o zem. Rázem se pustila do míčů odvážněji a podání uhájila - 3:0. Vzhledem k očekávané bouřce pak byla zatažena střecha.

Po pauze se pokračovalo a dál se hrály ostré výměny plné tvrdých úderů, vítězných míčů, ale i kiksů plynoucích z agresivity. Kvitová odvracela další tři brejkboly, ale složité situace ustála.

Sedmatřicetileté Williamsové už nedovolila obrat a po využitém setbolu se usmála na své kouče. V aktivní hře pokračovala a po dvou vítězných bekhendech získala ve třetím setu brejk na 2:1.

Opět bránila zuby nehty svůj servis, ve čtvrté hře ještě tlaku odolala, ale v šesté bylo po další dvojchybě srovnáno 3:3. Ukázala také skvělý servis - o dvě hry později si podání získala za pomocí tří es a jednoho přímého bodu.

"Ta dvojchyba mrzí. Venus mě z druhého servisu tlačila, proto jsem jí to chtěla ztížit," řekla.

Rozuzlení přinesla až zkrácená hra a i jinak hlučnější publikum na centrkurtu při výměnách ztichlo. V tie-breaku Kvitovou starší ze sester Williamsových přetlačila a česká lvice bitvu prohrála po dvou hodinách a čtyřiatřiceti minutách.

"Jsem unavená. Bylo to hodně těsné a intenzivní, hlavně poslední gemy ve třetím setu. Měla jsem šance za stavu 4:4 a 5:5 a pro ni bylo důležité, že si udržela podání. I v tie-breaku jsem měla příležitosti, ale ona hrála skvěle," řekla Kvitová.

"Donutila mě hrát můj nejlepší tenis. Je skvělé se vzbudit a vidět ji opět hrát ve skvělé formě. Přeji jí hodně titulů a vítězných míčů," řekla Williamsová, kterou v americkém semifinále čeká ve formě hrající Sloane Stephensová.

"Za ty dvě a půl hodiny se Venus snad ani trochu neunavila. Je to prostě šampionka. Nedokážu si představit, že hraju tenis v sedmatřiceti letech jako ona. Může ještě vyhrát dost titulů. Vlastně doufám, že vyhraje i tady," řekla Kvitová.

Williamsová získala poslední ze svých sedmi grandslamových titulů před devíti lety. Na US Open triumfovala v letech 2000 a 2001. "Pořád žiju svůj sen a je to úžasné," uvedla. Potěšilo ji, že urvala vítězství poté, co ve druhé sadě promarnila pět brejkbolů.

"Když jsem měla tolik šancí a všechny ty brejkboly byly pryč, říkala jsem si: páni, chtělo by to něco víc. Musíte to hodit za hlavu. Jde o to ten zápas ubojovat. Nezáleží na tom, jak hrajete. Jde jen o to přijít na to, jak vyhrát. Byly časy, kdy jsem tyhle velké zápasy vyhrávala, a také ne," prohlásila americká hvězda, která dokázala porazit Kvitovou v šestém vzájemném utkání teprve podruhé.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články