Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová i Berdych jsou v osmifinále, končí Veselý s Cetkovskou

New York – Z Wimbledonu si dvakrát odnášela vítěznou trofej, na US Open však teprve potřetí v kariéře dokázala Petra Kvitová postoupit do osmifinále, což je zároveň její dosavadní maximum v New Yorku. Turnajová pětka ve 3. kole porazila Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 6:2 a 6:1. Uspěl i Tomáš Berdych po vítězství 6:7, 7:6, 6:3 a 6:3 nad Guillermem Garcíou-Lópezem, naopak končí Jiří Veselý, který vzdal kvůli zatuhlému krku zápas s domácím Johnem Isnerem po dvou prohraných setech, i Petra Cetkovská - ta podlehla Italce Flavii Pennettaové 6:1, 1:6 a 4:6.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP/Adam Hunger

Kvitová zvládla po dvou slabších soupeřkách v turnaji první ostřejší test. Světová dvaatřicítka Schmiedlová letos vyhrála dva turnaje WTA Tour a od Wimbledonu měla bilanci 13:2. Proti Kvitové ukázala šikovnou ruku i dobré nohy, ale dvojnásobná česká vítězka Wimbledonu dobře podávala a dvacetiletou soupeřku přehrála.

"Jsem nadšená, že si tady konečně zase zahraju i druhý týden. Minulý týden jsem v New Havenu získala sebevědomí, a to jsem dnes ukázala. Cítím se uvolněně, tenis si užívám a jsem moc ráda, jak jsem dnes hrála," řekla Kvitová.

Čtvrté kolo posledního grandslamu sezony si Kvitová zahrála také v letech 2012 a 2009, ale dál se dosud v New Yorku nedostala. Její příští soupeřkou bude Britka Johanna Kontaová (97. WTA), která prošla do hlavní soutěže z kvalifikace. Ve 2. kole vyřadila letošní finalistku Wimbledonu Gabriňe Muguruzaovou ze Španělska a nyní ve třetím i turnajovou osmnáctku Andreu Petkovicovou z Německa 7:6 a 6:3.

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Osmifinále si zahraje i Berdych

Berdych loni ve Flushing Meadows došel do čtvrtfinále, v roce 2012 ještě o kolo dál. "Je to jeden z mých nejoblíbenějších turnajů," řekl v rozhovoru na kurtu po výhře nad Garcíou-Lópezem. "Byl to výborný zápas, velký boj. Po prvním setu jsem začal hrát lépe a lépe, líp jsem se cítil a byl silnější, což jsem vydržel do konce," dodal.

Po prohrané úvodní sadě šestý hráč světového žebříčku přečkal těžkou situaci, protože čelil setbolu. Španěl však napálil return do pásky. "I kdyby k tomu došlo, tak by to byla jen otázka času, že tam budeme déle, ale mělo by to stejný průběh. On hrál na začátku výborně, agresivně, ale potom šel fyzicky dolů. Otvíral se mi daleko víc dvorec, měl jsem daleko víc prostoru a šancí," řekl Berdych.

Po dvou snadných výhrách strávil Berdych na kurtu tři hodiny a dvacet minut. "Tohle byl takový větší test, což je taky dobře. Nikdy neuškodí trochu dostat zabrat," těšil se Berdych na druhý týden turnaje. Ten začne duelem s Francouzem Richardem Gasquetem, se kterým má vyrovnanou bilanci 6:6, ale vyhrál oba letošní zápasy.

Veselý i Cetkovská končí

Veselý přišel o šanci bojovat o životní osmifinále na grandslamech v noci před zápasem. "Ráno jsem se probudil se ztuhlým krkem. Nevím, jestli jsem si ho přeležel nebo nějak bloknul," řekl tenista. Před zápasem se snažil za pomoci fyzioterapeutů rozhýbat, ale nepomohlo to. "Nemohl jsem otočit hlavou doleva nebo nahoru. Nebyl jsem pořádně schopen podávat ani hrát bekhend," řekl Veselý.

V zápase s Isnerem si nechal rovnat krk a k třetí sadě už nenastoupil. "V půlce druhého setu už mě bolela pravá ruka. Zhoršovalo se to, nechtěl jsem riskovat vážnější zranění," řekl Veselý a doufal, že nejde o nic vážného a měl by být fit na baráž Davisova poháru.

Cetkovská bojovala ve třech setech s 26. nasazenou Italkou Flavií Pennettaovou. První set získala jasně 6:1, ale pak začala víc chybovat a prohrála 1:6 a 4:6. "Jsem trošku smutná, zklamaná a bolí to, protože jsem vyhrála první set celkem hladce, ale to bylo jasný, že to nemůže mít hladký průběh," řekla Cetkovská.

Z New Yorku však odjede se skalpem loňské finalistky Caroline Wozniacké. "Musím to brát pozitivně, byl to krásný turnaj," hodnotila. S Dánkou odvrátila ve čtvrtek čtyři mečboly a skončila až po půlnoci. "Chyběla mi dnes malinko energie, ale je to 3. kolo a nikdo není na sto procent. V tom to ale nebylo, udělala jsem v koncovce pár chyb, které jsem neměla," mrzelo Cetkovskou, která proti Pennettaové jeden mečbol odvrátila, ale při druhém netrefila dvorec. 

Výsledky US Open:

Muži - 3. kolo: Gasquet (12-Fr.) - Tomic (24-Austr.) 6:4, 6:3, 6:1.

Ženy - 3. kolo: Kontaová (Brit.) - Petkovicová (18-Něm.) 7:6 (7:2), 6:3, Kvitová (5) - A.K. Schmiedlová (32-SR) 6:2, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články