Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

US Open bude mít překvapivého vítěze: Vyhraje grandslam Nišikori, nebo Čilič?

New York - Dlouholeté tenisové pořádky se mění - letošní US Open nevyhraje žádný z favoritů, ale nováček mezi grandslamovými šampiony. Titul v New Yorku získá buď Japonec Kei Nišikori, nebo Chorvat Marin Čilič. 

Marin Čilič
zdroj: ČTK/AP

Uplynulých 34 z 38 grandslamových titulů ve dvouhře mužů si mezi sebe rozdělili Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič. Ale letos se do vybrané společnosti dostane někdo nový už podruhé, Australian Open totiž ovládl Švýcar Stan Wawrinka.

"Přišla velká změna. Wawrinka otevřel dveře na Australian Open pro hráče z druhé vlny a hodně kluků si teď víc věří, že můžou na grandslamu prorazit," řekl Čilič po bezchybném výkonu v semifinále a třísetové výhře nad Federerem. "Na dalších grandslamech to bude hodně zajímavé a pro mě s Keiem už teď," prohlásil čtrnáctý nasazený.

Nišikori: "Oba tady píšeme historii."

"Oba tady píšeme historii a doufám, že to ještě vylepším," řekl Nišikori, první Asiat ve finále grandslamu, pokud se nepočítá jeho trenér Michael Chang. Ten je synem tchajwanských imigrantů narozený v New Jersey v USA. Chang vyhrál v roce 1989 v sedmnácti letech French Open a je nejmladším grandslamovým vítězem.

Vzájemnou bilanci má lepší Japonec, který Chorvata porazil pětkrát ze sedmi zápasů a vyhrál i obě letošní utkání. "Marin ale hraje výtečně, velmi agresivně a rychle. Bude to těžké," očekával Nišikori. "Máme každý jiný styl hry. Kei trefuje míče velice přesně. Já musím dobře podávat. Jinak to bude taktická bitva," mínil Čilič.

Čilič: "Wawrinka otevřel dveře pro hráče z druhé vlny."

Oba aktéři finále mají na své straně grandslamového vítěze. Nišikori Changa a Čilič bývalého vítěze Wimbledonu Gorana Ivaniševiče. "Práce ještě není hotová. Čeká nás další zápas a na to se musíme připravit co nejlépe," řekl Chang, kterého Nišikori označil za přísného kouče.

"Hraje podobně jako já a já chápu jeho japonskou náturu, což je moc důležité," řekl Chang. Jeho svěřenec, který plní roli nasazené desítky, se může v případě triumfu na US Open posunout na páté místo světového žebříčku.

Ivaniševič doufá, že Čilič ve finále zopakuje perfektní výkon, kterým zničil Federera. První a druhý set uzavřel Čilič esem a v posledním gamu utkání dal tři esa v řadě a na závěr poslal na druhou stranu kurtu vítězný bekhend. "Jsem tak pyšný. A ten konec? To byla paráda, úplně jsem se v něm viděl," smál se Ivaniševič, vítěz Wimbledonu z roku 2001 a ve své době král es. Třeba v roce 1996 jich nastřílel 1 447.

Letošní vítěz dvouhry získá nejen svůj první grandslamový titul, ale také vydělá rovné tři miliony dolarů, v přepočtu skoro 63 milionů korun. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články