Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vítězné žně českých tenistek. Ve 2. kole jsou Plíšková, Kvitová, Siniaková i Šafářová

Skvělá představení českých tenistek na Roland Garros pokračují. Postup do 2. kola slaví Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková, Petra Kvitová i Lucie Šafářová. Plíšková udolala krajanku Barboru Krejčíkovou, Siniaková si připsala cenný skalp Viktorie Azarenkové z Běloruska, Kvitová otočila zápas s Verónicou Cepedeovou z Paraguaye, Šafářová nezaváhala s Francouzkou Jessikou Ponchetovou a dál jde i Adam Pavlásek. Naopak Jiří Veselý nestačil na Dušana Lajoviče ze Srbska. 

Karolína Plíšková na French Open
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Plíšková měla s kvalifikantkou Krejčíkovou, která hrála poprvé v kariéře v hlavní soutěži na grandslamu, nečekané problémy. V prvním setu její soupeřka podávala za stavu 6:5 na výhru a v tie-breaku vedla 4:2, ale favoritka dokázala vždy vývoj otočit.

Totožný scénář se opakoval i ve druhém dějství, v němž Plíšková mezi kapkami deště prohrávala 1:4, ale ziskem pěti her v řadě průběh otočila. "Zeptala jsem se po prvním setu rozhodčí, zdali si myslí, že je kurt dobrý. Ona řekla, že jo. Byla trošku klika, že jsem to dohrála," řekla Plíšková.

V mokru se nicméně dobře necítila. "Ideální to dneska rozhodně nebylo, ale dostala jsem se skrz. To je hlavní," oddechla si turnajová šestka, která ve 2. kole narazí v dalším českém souboji na Šafářovou.

Brněnská rodačka měla utkání s Ponchetovou, jež startovala na divokou kartu, pod kontrolou. Potřebovala nicméně osm mečbolů, aby stvrdila postup. "Na kurtu jsem se po delší pauze cítila dobře. Na Paříž mám krásné vzpomínky, takže to člověku přidá extra energii," řekla finalistka Roland Garros z roku 2015 a dvojnásobná vítězka turnaje ve čtyřhře.

Osmá nasazená Kvitová potřebovala dvě hodiny a sedm minut, aby udolala výborně hrající Cepedeovou, která loni na French Open vyřadila v prvním kole Lucii Šafářovou. V prvním setu udělala 89. hráčka světa jen dvě chyby a Kvitová musela zápas otáčet. Ve druhém dějství začala hrát Kvitová aktivněji a ztratila jen jednu hru.

V rozhodující sadě se mohla Češka spolehnout na servis. Ani jednou nepovolila soupeřce brejkbol a za stavu 4:5 se blýskla třemi esy v řadě, jedním z druhého servisu. Vzápětí získala brejk na 6:5 a při podání proměnila první mečbol.

"Bylo to velmi těžké. Po prvním setu jsem byla koncentrovaná a snadno získala druhý, ale ve třetím to bylo hodně napínavé. Nakonec jsem první brejk získala já, to bylo rozhodující," řekla na kurtu Kvitová.

Loni se právě na French Open vracela na turnaje po vážném zranění prstů levé ruky z přepadení. "Nevracely se mi vzpomínky. Uvědomila jsem si to, až když se mě ptal po zápase reportér. Samotnou mě překvapilo, že jsem byla tak klidná. Už jsem v jiné situaci a to je nejdůležitější," sdělila.

S tituly v Praze a Madridu už si Kvitová připsala dvanáctý vyhraný zápas v řadě. Další může přidat v utkání se Španělkou Larou Arruabarrenaovou. "Antuková sezona se letos skvěle povedla a tenhle turnaj už beru jako takový bonus. Proto k němu přistupuju hodně uvolněně," řekla Kvitová, semifinalistka French Open 2012.

Prokletí zlomeno. Siniaková si v Paříži zahraje druhé kolo

Siniaková při svých předešlých třech startech na Roland Garros prohrála vždy v prvním kole. Proti Azarenkové si v prvním setu držela ve výměnách od základní čáry servis a udeřila ve dvanácté hře. Čistou hrou rozhodla o brejku a zisku sady.

Ve druhém setu třikrát přišla o podání a vždy dokázala ztracený brejk získat rychle zpět. Za stavu 6:5 se opakoval scénář z prvního setu. Češka si vypracovala tři mečboly a hned při prvním mohla po 38. chybě Azarenkové slavit postup.

"Klíčem bylo zůstat v zápase, protože jsem věděla, že na to herně mám. Ona se vrací, není v takové formě, jako když byla první na světě. Bylo důležité bojovat o každý míč a nakonec se to vyplatilo," řekla Siniaková. V dalším utkání se střetne s Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou, která vyřadila obhájkyni titulu Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska.

Pavlásek na rozdíl od Veselého postoupil

V úvodním kole uspěl také Adam Pavlásek, jenž po postupu z kvalifikace zdolal 6:7, 7:5, 6:2 a 6:2 Mirzu Bašiče z Bosny. Třiadvacetiletý rodák z Bílovce na Roland Garros napodobil svůj úspěch z roku 2016. Aktuálně 185. hráč světa vyhrál už devátý zápas za sebou, před Paříží triumfoval na challengeru v Římě. 

"Tolik zápasů po sobě jsem vyhrál možná někdy v juniorech," pátral v paměti tenista označovaný za velký talent. "Jsem rád, že jsem takovou šňůru chytil. Je příjemná změna být zpátky ve fazóně a znovu poznat, co znamená vyhrávat zápasy. Budu strašně rád, když tuhle formu udržím nadále," dodal s tím, že už se těší na duel s jedenáctým nasazeným Diegem Schwartzmanem z Argentiny.

Jiří Veselý se naopak proti Srbovi Dušanu Lajovičovi na nic nezmohl. Uhrál totiž pouze sedm her. "Víceméně to bylo na jednu bránu. Herně to není až tak tragický, ale fyzicky nejsem úplně připravený," klopil oči čtyřiadvacetiletý tenista. S kondicí má problémy po dubnové nemoci, kterou vyháněl antibiotiky.

Na doléčení neměl čas. "Potřeboval jsem něco uhrát, abych se dostal do Wimbledonu, tak jsem se honil. A kondice na dlouhé utkání chyběla," řekl poté, co v Paříži neobhájil body za loňské třetí kolo a v příštím vydání žebříčku ATP se ocitne mimo stovku. "Je to pro mě dost nepříjemné. Snažím se hlavu nastavit tak, že zajíci se počítají až po honu. Uvidí se na konci roku," dodal a vzhlížel k příštímu týdnu, kdy bude v Prostějově obhajovat titul.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Kvitová (8-ČR) - Cepedeová (Par.) 3:6, 6:1, 7:5, Siniaková (ČR) - Azarenková (Běl.) 7:5, 7:5, Karolína Plíšková (6-ČR) - Krejčíková (ČR) 7:6 (8:6), 6:4, Šafářová (ČR) - Ponchetová (Fr.) 6:4, 6:1,

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Lajovič (Srb.) - Veselý (ČR) 6:3, 6:1, 6:3, Pavlásek (ČR) - Bašič (Bosna) 6:7 (4:7), 7:5, 6:2, 6:2

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články