Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje antukové French Open. Obhájí Williamsová s Wawrinkou?

Paříž – Kdo zvedne na pařížských dvorcích nad hlavu pohár šampiona? Největšími favority grandslamového French Open, které dnes startuje, jsou světové jedničky Serena Williamsová z USA a Srb Novak Djokovič a s nimi i Brit Andy Murray, kterému se na antuce v posledních sezonách daří. Lucie Šafářová obhajuje na antukovém grandslamu loňské finále, ale čeští tenisté letos mohou spíše překvapit. Turnaj začíná dnes a vyvrcholí 5. června, utkání české zástupkyně Petry Kvitové proti Dance Koviničové sledujte od 11:10 na ČT sport a na našem webu.

Vítěz French Open Stan Wawrinka (vpravo) a poražený finalista Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP/ autor: Christophe Ena

Loni se z triumfu radovala Williamsová po finálové výhře nad Šafářovou a Djokoviče o zkompletování kariérního Grand Slamu připravil Švýcar Stan Wawrinka.

Nejlepší úspěšnost za uplynulý rok má podle ATP na antuce Murray, který dříve klouzavý povrch neměl příliš v lásce. Jeho výhra ve finále v Římě nad Djokovičem ale ukázala, že to už dávno neplatí. "V posledních letech je to můj nejúspěšnější povrch, s čímž jsem rozhodně nepočítal, ale určitě se nezlobím," řekl druhý hráč světa.

Bývalý svěřenec Ivana Lendla a loňský semifinalista Murray je proto nyní jedním z kandidátů na titul. "Jdu do Roland Garros sebejistý," vyhlásil. Věří si i Djokovič přes loňskou prohru ve finále s Wawrinkou a nedávnou porážku s Murraym. "Nerozklepal jsem se z toho," řekl majitel jedenácti grandslamových vavřínů, který oslavil devětadvacáté narozeniny. "Jsem dobře naladěný."

Je nám líto, video expirovalo.
V prvním kole French Open vyzve Berdych Pospisila

O desátý titul z French Open bude usilovat Španěl Rafael Nadal a počítat se musí s Japoncem Keiem Nišikorim i Wawrinkou. "Moje hra se zlepšuje a na tom musím stavět. Vím, že jsem schopen vyhrát každý zápas," řekl Švýcar. Chybět bude Wawrinkův krajan Roger Federer, který se odhlásil kvůli potížím se zády a přeruší rekordní sérii 65 účastí na grandslamech. "Chápu ho. Moc dobře si uvědomuje, že aktuálně má za Djokovičem, Murraym a Nadalem odstup a na antuce by to měl těžké," řekl nový ředitel turnaje Guy Forget.

Češi mohou jen překvapit

Tomáš Berdych bude hrát French Open bez trenéra poté, co ukončil spolupráci s Danielem Vallverduem. Jiří Veselý a Lukáš Rosol mohou dobrým výsledkem vylepšit své pozice v žebříčku, aby měli šanci kvalifikovat se na Hry do Ria. Náročný turnaj čeká loňskou finalistku Šafářovou, která se ve druhé půlce roce léčila a do letošní sezony vstoupila se zpožděním. Sice vyhrála turnaj WTA v Praze, ale postup do finále v Paříži by byl ještě větším překvapením než loni.

Sport
zdroj: ČT4

"Byly to neskutečné dva týdny plné emocí. Mám krásné vzpomínky na své pocity a podporu fanoušků," citoval server Sports Illustrated českou tenistku, která vedle finále dvouhry vyhrála před rokem čtyřhru. Po nemoci od sebe nemá přehnaná očekávání. "Bude to stres. Vím, že obhajuji body za finále, ale jsem ráda, že jsem vůbec zpátky na kurtu a s tím do French Open jdu," uvedla.

Nejvyrovnanější výsledky na antuce měla z českých hráček Barbora Strýcová, i když podobně jako u Karolíny Plíškové nepatří tento povrch k jejím nejoblíbenějším. "Nemám antuku moc ráda, ale vždycky se to může změnit," řekla Strýcová. "Odehrála jsem spoustu zápasů na antuce, což je dobré a forma je snad dobrá." Otazníkem je tradičně forma Kvitové, která snad doléčila zranění břišního svalu i nemoc a pod vedením kouče Františka Čermáka trénovala bez omezení.

Nedělní program tenisového grandslamového French Open (začátky v 11:00)

Kurt Philippa Chatriera: Koviničová (Č. Hora) - Kvitová (10-ČR), Nišikori (5-Jap.) - Bolelli (It.), Schmiedlová (SR) - Muguruzaová (4-Šp.), Chardy (30-Fr.) - Mayer (Arg.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Albot (Mold.) - Paire (19-Fr.), Djačenková (Rus.) - Šafářová (11-ČR), Raonic (8-Kan.) - Tipsarevič (Srb.), Halepová (6-Rum.) - Hibinová (Jap.).

Kurt č. 1: třetí zápas Karolína Plíšková (17-ČR) - Rogersová (USA).

Kurt č. 17: čtvrtý zápas Carballés (Šp.) - Pavlásek (ČR). 

Zaváhá Williamsová

Jasným tipem na vítězku je Serena Williamsová. Záleží jen na výkonech Američanky, jestli pustí na trůn některou ze soupeřek, nebo si připíše již dvaadvacátý grandslamový titul. "Letos toho moc neodehrála, ale je samozřejmě velkou favoritkou," uvedla Martina Navrátilová pro Tennis Podcast. "Prohrává jen výjimečně a teď je zdravá a hladová po dalším úspěchu," doplnila.

Největší nebezpečí může Williamsové hrozit od Němky Angelique Kerberové, ale té se moc na antuce nedařilo. Běloruska Viktorie Azarenková byla zraněná. Šanci mají Španělka Garbiňe Muguruzaová a Rumunka Simona Halepová.

Odměny v Paříži činí 32 milionů eur (865 milionů korun), vítězové mužské a ženské dvouhry si odnesou shodně rovné dva miliony eur (54 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články