Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pála nikdy nesáhl vedle. Zase to klapne, věří komentátor ČT Svačina

Praha – Na Floridě chybějí žebříčkově nejlepší hráčky obou týmů, přesto slibuje semifinále Fed Cupu mezi USA a Českem napínavou podívanou. Překvapí sedmnáctiletá kometa Markéta Vondroušová? Dostane vůbec šanci? A kdo bude hrát na americké straně? Komentátor České televize Marek Svačina odhaduje, že kapitán Petr Pála opět trefí správnou sestavu. Doufá jen, že se nebude rozhodovat ve čtyřhře, protože v ní by byly tentokráte Američanky favoritkami. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz – v sobotu od 18:00, v neděli od 17:00. Hostem studia bude bývalá česká reprezentantka Nicole Vaidišová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kdo proti USA? Bude to pro Pálu velké dilema, říká Svačina

"Bude to velké dilema, ale Petr Pála vlastně nikdy nesáhl vedle. Vždycky vybral ty správné. Má na to na dar a myslím, že to zase klapne," okomentoval Svačina nesnadnou úlohu kapitána, který musí vybírat z velkého počtu kvalitních českých tenistek.

Češky jsou na Floridě po příletu nejmladší členky týmu Vondroušové už v kompletním složení. Hrát budou v netradiční sestavě. Semifinále neabsolvují vedle zraněné Petry Kvitové ani třetí hráčka světa Karolína Plíšková, Barbora Strýcová ani Lucie Šafářová. Tentokrát se omluvily kvůli náročnému programu i kvůli doléčování drobných zdravotních problémů.

Pocítí Vondroušová únavu?

Z výběru, který bude v zámoří usilovat o postup do finále, tak mají fedcupové zkušenosti jen Kateřina Siniaková s Denisou Allertovou. Obě ale hrály pouze čtyřhry za rozhodnutého stavu. Kristýna Plíšková i čerstvá vítězka turnaje v Bielu Vondroušová jsou v nominaci poprvé.

Sport
zdroj: ČT4

Možná největším otazníkem je, zda dá kapitán Pála šanci mladé Vondroušové. "Trochu mám strach z toho, že bude unavená. Musela hrát (v Bielu) kvalifikaci, celkem osm zápasů a má během roku odehraných 44 utkání. Třeba loni Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková nebo Serena Williamsová nasbíraly 44 zápasů tak na konci srpna. Vondroušová to má v půlce dubna v sedmnácti letech, kdy ještě dospívá a organismus se vyvíjí," uvedl Svačina.

Navíc se hraje na odlišném povrchu, na zelené antuce, tedy drceném čediči, který je mírně rychlejší než klasická evropská červená antuka. "Přechází z haly z rychlého povrchu ven na zelenou antuku do větru do třiceti stupňů. To všechno může hrát roli a může se klidně stát, že třeba vůbec nebude hrát v sobotu ani v neděli. Anebo pojede na vlně a bude jedno, jestli je třicet, minus třicet a bude prostě hrát," řekl Svačina.

Sport
zdroj: ČT4

Zkušený komentátor má téměř jasno o tom, že Pála nepostaví do dvouher Allertovou. Pak je to ale podle něj otevřené. "Siniaková je hráčka na antuku. Kristýna Plíšková naopak hraje lépe na rychlejších površích, antuka jí moc nesvědčí. Ale zase je levačka. A když to půjde Vondroušové, bude jí jedno, kde je a bude hrát v sobotu i v neděli," nastínil.

Pozor na Rogersovou

Jedničkou výběru kapitánky Kathy Rinaldiové je Coco Vandewegheová (24. v žebříčku), kterou doplňují Lauren Davisová (36.), Shelby Rogersová (49.) a první deblistka světa Bethanie Matteková-Sandsová.

"Rogersová je antukářka, která loni na French Open porazila jak Karolínu Plíškovou, tak Petru Kvitovou. Ta je nebezpečná a myslím si, že bude hrát na sto procent. Matteková-Sandsová bude s Vandewegheovou tvořit silný pár a nepřál bych si, aby to bylo 2:2," podotkl Svačina.

Bilance hovoří jasně ve prospěch domácích. Oba nejúspěšnější týmy soutěže se spolu utkaly jedenáctkrát a české, respektive československé reprezentantky uspěly jen dvakrát v letech 1983 a 1985.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články