Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Neporazitelné Češky aneb Jak se rodilo 5 fedcupových triumfů

Praha – Čtyři tituly z posledních pěti let dokazují, jakým způsobem české tenistky kralují největšímu ženskému týmovému turnaji na světě. S drtivým náskokem vedou žebříček Fed Cupu a v počtu titulů nestačí pouze na Američanky. Letos bojují ve finále proti Francouzkám o zkompletování zlatého hattricku, který jim před třemi lety unikl. Připomeňte si, jak se rodila slavná éra českých tenistek. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. V sobotu sledujte od 13:45, v neděli od 13:25.

2011

Pro Českou republiku byl ve Fed Cupu přelomový rok 2011. České hráčky se probojovaly až do finále, kde porazily silné Rusky a pro svou zemi vybojovaly titul po dlouhých dvaceti třech letech. Navíc šlo o vůbec první vítězství v rámci samostatného českého státu, neboť předcházejících pět trofejí pochází ještě z dob Československé socialistické republiky.

Český tým tvořily tehdejší světová dvojka Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Květa Peschkeová, Lucie Hradecká, Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová. Ty v 1. kole Světové skupiny na úvod porazily v Bratislavě Slovenky 3:2 na zápasy a stejným výsledkem prošly do finále i přes Belgičanky, kterým chyběla týmová jednička Kim Clijstersová.

O titul se Češky utkaly s Ruskami, kterým taktéž chyběla týmová jednička Věra Zvonarevová. Přesto Rusky nebyly vůbec slabé, jejich barvy hájily Maria Kirilenková, Světlana Kuzněcovová, Anastasija Pavljučenkovová či Jelena Vesninová.

Vítězný Fed Cupový tým ČR
zdroj: ČT4

V dramatickém finále Kvitová oba své zápasy dvouher zvládla a udržela si singlovou neporazitelnost v daném ročníku Fed Cupu. Naopak Šafářové se ze dvou pokusů nepodařil vybojovat ani jeden bod, a tak o celkovém vítězství rozhodla čtyřhra, ve které srdnatě hrající Hradecká s Peschkeovou porazily Kirilenkovou s Vesninovou 6:4 a 6:2 a odstartovaly zlaté období Češek.

"Je to neuvěřitelné, skoro nemůžu mluvit," jásala Hradecká a zakřičela s přitakáním ostatních hráček: "Stejně jsme říkaly, že tu mísu dovezeme domů!"

Je nám líto, video expirovalo.
Finálové zápasy Fed Cupu mezi Českem a Ruskem

2012

Jubilejní 50. ročník Fed Cupu přinesl Česku další velký úspěch. Tenistky v čele s Kvitovou dokázaly obhájit titul a pro české barvy získaly již sedmý triumf, díky kterému se v historických tabulkách posunuly na celkové druhé místo za Spojené státy. Sedm trofejí se podařilo získat už jen Australankám, Američanky mají na kontě titulů sedmnáct.

Sestava Češek se od předchozího ročníku nezměnila, jedinou výjimkou byla Andrea Hlaváčková, která ve čtyřhře nahradila Květu Peschkeovou. V 1. kole si svěřenkyně Petra Pály poradily 4:1 na zápasy s Němkami, kterým opět chyběla zraněná týmová jednička Andrea Petkovicová. V semifinále na domácí půdě pak na tvrdém povrchu zdolaly stejným výsledkem Italky a český tým se poprvé v historii vyhoupl do čela světového žebříčku fedcupových týmů.

Ve finále v Ostravě přivítaly Češky Srbky a titul obhájily po výhře 3:1 na zápasy. Petra Kvitová sice poprvé za poslední dva roky prohrála, když nestačila na Anu Ivanovičovou, ale rozhodující třetí bod přidala suverénním způsobem Lucie Šafářová, která z kurtu vyprovodila Jelenu Jankovičovou po hladké výhře dvakrát 6:1. Utkání čtyřhry se již hrát nemuselo.

"Těžko popsat to, co jsem cítila. Byl to jeden z nejlepších zápasů mé kariéry, cítila jsem se na kurtu neuvěřitelně," přiblížila Šafářová své rozpoložení během finále. "Vyhrát doma Fed Cup je to nejvíc, co můžete zažít. Nikdy jsem nic takového nezažila, když tolik lidí tleská a vytvoří takovou zvukovou vlnu. Když pak hraje hymna, je z toho husí kůže," popisovala Šafářová své pocity.

2013

Češky mohly útočit na zlatý hattrick a potvrdit svoji tenisovou hegemonii, jenže po dvou titulech přišla stopka. Do bojů tentokrát nezasáhly Barbora Strýcová a Iveta Benešová, která o rok později ukončila svoji kariéru.

Cesta za třetím titulem začala velmi dobře, Češky v 1. kole deklasovaly Australanky 4:0. Petra Kvitová zvládla zápasy s Gajdošovou i Stosurovou, přestože proti světové devítce musela odvracet mečbol. Vítězný bod přidala Lucie Šafářová, která také porazila Stosurovou.

Ovšem v semifinále zastavily českou spanilou jízdu Italky, které zvítězily 3:1 na zápasy. Tým okolo Roberty Vinciové a Sary Erraniové si nakonec dokráčel k celkovému vítězství, když ve finále jasně porazil Rusky 4:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2013

2014

V úvodním kole Světové skupiny v Seville nastoupily Češky proti Španělkám a musely se obejít bez dvou hlavních postav – Kvitové i Šafářové, která ve studeném počasí nastydla. Do úvodních dvouher tak naskočily Barbora Záhlavová-Strýcová a Klára Koukalová. Češky nakonec díky podařené čtyřhře vybojovaly výhru 3:2 na zápasy.

V semifinále na ně opět čekaly Italky a české hráčky jim chtěly vrátit loňské vyřazení. To se jim nad míru podařilo, neboť obhájkyním titulu dovolily jen jeden set a po vítězství 4:0 na zápasy postoupily do finále.

To se odehrálo v Praze před českými diváky. Soupeřkami byly Němky, které se do finále probojovaly po 22 letech. Táhla je světová desítka Angelique Kerberová, která ale takřka v tříhodinovém zápase nestačila na Kvitovou a podlehla i Šafářové. Ve dvouhře bod nepřidala ani Andrea Petkovicová, a tak bylo jasné, že Češky získají osmou trofej, která je osamostatní na druhé příčce nejúspěšnějších zemí. Poslední dvouhra se nedohrávala, čtyřhra za již rozhodnutého stavu vyzněla ve prospěch německého páru Lisická-Görgesová.

Kvitová v zápase s Kerberovou vybojovala poprvé v kariéře vítězný bod ve finále. "Je jedno, kdo vyhraje poslední bod, ale jsem ráda, že jsem to dotáhla, a to je důležité. Zápas s Kerberovou mě stál hodně sil, byl opravdu super. Hrály jsme výborný tenis, byl to boj o každý míč. Je to speciální a děkuji fanouškům," řekla tenkrát Kvitová.

2015

Loňský ročník Fed Cupu byl pořádně nabitý. Zúčastnilo se ho 27 tenistek z elitní třicítky singlového žebříčku WTA. Češky si ale se silnou konkurencí poradily a po finálovém vítězství nad Ruskami mohly slavit zisk čtvrté trofeje z posledních pěti let.

Z účasti na úvodním zápase s Kanadou se kvůli vyčerpanosti z právě skončeného Australian Open omluvily Kvitová, Šafářová, Strýcová, Koukalová i Siniaková, a tak si premiéru v českém týmu odbyly Plíšková, Smitková i deblistka Allertová. Také kanadský tým byl výrazně oslaben, chyběly mu Eugenie Bouchardová a indisponovaná Sharon Fichmanová. I přes výrazné změny v sestavě Češky utkání ovládly a zvítězily 4:0 na zápasy.

V semifinále proti Francouzkám už byly Češky v plné síle a v Ostravě si pohlídaly postup do finále. Úvodní bod získala Šafářová a další dvě dvouhry opanovala Kvitová. Český tým nakonec vyhrál 3:1 na zápasy.

Do pražského finále proti Ruskám nezasáhla dvojka Šafářová kvůli zánětu šlach levého zápěstí. Místo ní naskočila Plíšková, která spolu s Kvitovou zaznamenala po jednom bodu po výhrách nad Pavljučenkovovou. Rusky však táhla Maria Šarapovová, která porazila obě české tenistky.

Reprízu finále z Moskvy v roce 2011 tak musela stejně jako v ruské metropoli rozhodnout až závěrečná čtyřhra a znovu ji lépe zvládl český celek, byť musel otáčet skóre. Plíšková si po vítězné dvouhře necelou hodinu odpočinula a pak nastoupila na kurt po boku Strýcové. Proti Pavljučenkovové s Vesninovou vybojovaly celkové vítězství 3:2 po setech 4:6, 6:3 a 6:2.

"Je to něco neskutečného. Nemám slov, lepší to být nemůže. Byl to neuvěřitelný zážitek," řekla Strýcová, která si odbyla finálovou premiéru.

2016

V probíhajícím ročníku si Češky poradily 3:2 na zápasy s Rumunkami a v semifinále se Švýcarkami a ve finále je ve Štrasburku čekají Francouzky. Česko jasně opanuje fedcupový žebříček, na kontě má přes 34 000 bodů, zatímco druhá Francie má více než o polovinu bodů méně.

Do zápasů zatím zasáhly Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Denisa Allertová a Lucie Hradecká. Lucie Šafářová letošní Fed Cup vynechává.

Zdroj
Wikipedia, fedcup.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články