Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pála: Je obrovská výhoda, že máme tak širokou základnu

Praha - Tenistky dál vládnou Fed Cupu a při pohledu na kvalitu a možnosti současné generace se zdá, že vítězná jízda ještě nemusí končit. Tým kapitána Petra Pály porazil ve finále Rusky 3:2 a slaví čtvrtý titul za pět let, přičemž v průběhu sezony se o titul zasloužilo celkem sedm hráček. "Je to nádherné. Holky jsou fantastické, byly takové celý rok," zářil čtyřicetiletý Pála.

Český fedcupový tým s kapitánem Petrem Pálou
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Pod jeho vedením tenistky oslavily první triumf v roce 2011, kdy vyhrály v Rusku 3:2, a poté třikrát v Praze. V roce 2012 porazily jasně Srbsko, loni zdolaly Německo a letos Rusko i s Marií Šarapovovou. "Každý titul je výjimečný. První tím, že byl první, pak byl první doma, pak po pauze doma další a teď obhajoba. Je to paráda," řekl Pála.

O předešlé tři tituly se převážně zasloužily Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Letos měly lví podíl na vítězství i stále víc zářící Karolína Plíšková, dále Barbora Strýcová, Lucie Hradecká nebo mladé Denisa Allertová a Tereza Smitková. "Je obrovská výhoda, že je základna takhle široká. A jsem rád, že takhle rády hrají Fed Cup a tolik tomu dají, protože je v nabitém programu často náročné soutěž hrát. Ale bez toho by se těžko něco takového vyhrálo," ocenil Pála.

Je nám líto, video expirovalo.
Emotivní závěr finále Fed Cupu s bezprostředními ohlasy

Například Kvitová odehrála většinu zápasů a už má čtyři vavříny stejně jako Šafářová. Obě se v historických tabulkách vyrovnaly Heleně Sukové. "Fed Cup mě nabíjí energií a vždycky ráda reprezentuju. A není to klišé," říkala Kvitová již dříve. V budoucnu by právě díky Plíškové a dalším mladým hráčkám nemusela tíha ležet jenom na Kvitové a Šafářové. "Nemusí být pokaždé zdravé, nemusí se jim to hodit do programu a naše síla je v tom, že může někdo zaskočit," řekl Pála.

Smitková s Allertovou, které pomohly k výhře v 1. kole v Kanadě, ukázaly, že mají odvahu. Dostaly totiž slovo a odpovídaly na otázku, co by vzkázaly soupeřkám do budoucna. "Že mají smůlu. Zase vyhrajem," řekla Smitková a Allertová parafrázovala repliku z kriminálního seriálu Kobra 11: "České tempo je vražedné. Prostě nemají šanci."

Velkou energii přinesla do vítězného deblu Strýcová, která podobně jako Plíšková hrála finále poprvé. "Chtěla jsem tam dát vše, a kdybych nedala, tak tady nemám co dělat. Diváci nás hnali a nic lepšího jsem nikdy nezažila. Je to úplně nádherné," řekla. Publiku tenistky děkovaly za podporu opakovaně. "Co jsme kdy hrály, tak v Česku je nejlepší publikum na světě. Dělají nejlepší atmosféru," řekla Šafářová.

Pokud se tenistkám bude dařit i nadále, tak je pravděpodobné, že si finále doma jen tak nezahrají. "Prostě budeme hrát venku, tak to je. Jsme rádi, že ze čtyř finále jsme si doteď tři mohli užívat a vyhrát doma. Toho si musíme vážit," řekl Pála. "A kde budeme hrát příští finále?" ptala se Kvitová v legraci. "V Moskvě," řekl jí Pála.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články