Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Argentina vyhrála nad Francií 3:2, Srbsko a Kanada jsou také v semifinále

Buenos Aires/Idaho/Vancouver - Čeští tenisté se v semifinále Davisova poháru utkají v září doma s Argentinou. Jihoamerický celek porazil v Buenos Aires Francii 3:2, v závěrečné dvouhře rozhodl o postupu domácích reprezentantů Carlos Berlocq výhrou 6:4, 5:7, 6:4 a 6:4 nad Gillesem Simonem. Argentinci po sobotní čtyřhře na antuce v Parque Roca vedli 2:1, v neděli ale nejprve vyrovnal Jo-Wilfried Tsonga, který porazil domácího Juana Mónaka 6:3, 6:3 a 6:0.

Jo-Wilfried Tsonga
zdroj: Getty Images autor: Gabriel Rossi

Tsonga se v pátek postaral o první bod Francouzů a zvládl i druhou dvouhru. Osmý hráč žebříčku ATP porazil světovou devatenáctku Mónaka zcela jednoznačně, zatímco s Berlocqem v pátek bojoval téměř čtyři hodiny a zdolal ho až v pěti setech. Rozhodl tak až Berlocqův zápas se Simonem. Vyhrál ho třicetiletý domácí hráč, třebaže mu ve světovém žebříčku patří až 71. místo a jeho francouzský soupeř je třináctý. Berlocq mohl ukončit zápas už za stavu 5:2 ve čtvrté sadě, jenže neproměnil tři mečboly a Simon následně snížil až na 4:5. Francii už ale v Davisově poháru nezachránil.

Semifinále se bude hrát 13. až 15. září a kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil označil po postupu přes Kazachstán za schůdnějšího soupeře právě Argentinu. "Je to určitě velký rozdíl hrát s Argentinou doma v O2 areně, když navíc budou bez Del Potra, tak naše šance stoupají. Hrát v Paříži proti Francouzům je vyrovnané. Argentina je pro nás schůdnější soupeř," řekl Navrátil. "Doma můžeme zvolit povrch, máme tam naše fanoušky. To je vždy výhoda," řekl Lukáš Rosol, který zařídil výhru v Kazachstánu dvěma body ve dvouhrách.

V semifinále jsou i Srbové, kteří vytvoří druhou semifinálovou dvojici s Kanadou. Druhý srbský bod v USA nečekaně získali Nenad Zimonjič a Ilja Bozoljac po deblové výhře nad světovými jedničkami Bobem a Mikem Bryanovými, které udolali 15:13 v pátém setu. Postup pak podle očekávání stvrdil první hráč světa Novak Djokovič, jenž porazil Sama Querreyho 7:5, 6:7, 6:1 a 6:0. Srbský kapitán Bogdan Obradovič chtěl Djokoviče nasadit i do čtyřhry, ale nakonec se rozhodl pro Bozoljace, 1150. hráče světa ve čtyřhře. "Věděl jsem, že jsem schopen hrát vyrovnaně s nejlepšími na světě, a povedlo se," řekl Bozoljac.

Pro šestatřicetiletého Zimonjiče byla výhra nad bratry Bryanovými, nejúspěšnější deblovou dvojicí tenisové historie, jednou z nejlepších v kariéře. "V Davis Cupu ji řadím úplně nejvýš. Zápas se nám povedl úplně parádně," řekl Zimonjič. Bryanové mají v Davisově poháru skvělou bilanci 20 výher a čtyř porážek, ale letos už podruhé ztratili v soutěži o salátovou mísu zápas v pěti setech. "Musíme před soupeři smeknout. Hráli opravdu dobře, nastříleli nám 36 es," řekl Bob Bryan.

Tenisté Kanady jsou poprvé od zavedení Světové skupiny v semifinále Davisova poháru. V zápase s Itálií vybojoval rozhodující bod Milos Raonic vítězstvím 6:4, 6:4, 3:6, 7:5 nad Andreasem Seppim. Kanaďané, které Raonic přivedl v prvním kole k překvapivému triumfu nad oslabenými Španěly, ve Vancouveru vyhráli 3:1. V zářijovém semifinále se utkají se Srby, kteří pod vedením světové jedničky Novaka Djokoviče stejným poměrem uspěli v USA.

"Pamatuju si, jak ještě před třemi lety za nás hrál Milos proti Dominikánské republice v Torontu," radoval se kapitán Martin Laurendeau z pokroku, jaký kanadský celek udělal. Ve zmíněném duelu Kanada vyhrála zápas o udržení v "druholigové" americké zóně a od té doby v Davisově poháru podlehla jen vloni Francii, a to už v prvním kole Světové skupiny. V následné baráži ale uspěla proti JAR.

V předchozích třiceti letech přitom Kanaďané nahlédli mezi elitu jen v roce 2004. "V téhle soutěži je tolik zemí hladových po úspěchu a my jsme mezi poslední čtyřkou. To je obrovská čest. Těžko tomu věřit, ale myslím, že jsme si to zasloužili," rozplýval se Laurendeau. "Vůbec si nepamatuju ten mečbol. Míček šel do sítě a já byl bez sebe," dodal k momentu, který předcházel bouřlivým ovacím na kurtu i v hledišti haly Thunderbird Sports Centre.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články