Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Wozniacká zlomila grandslamové prokletí, vyhrála v Melbourne a usedne na světový trůn

V době, kdy kralovala žebříčku WTA, si mnohokrát vyslechla, že je světovou jedničkou bez grandslamového titulu. To už od dnešního dne neplatí. Dánka Caroline Wozniacká totiž ve finále Australian Open porazila Simonu Halepovou z Rumunska 7:6, 3:6 a 6:4 a po šesti letech navíc znovu vystoupá na tenisový Olymp. 

Caroline Wozniacká se raduje z titulu na Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Wozniacká uspěla v grandslamovém finále na třetí pokus. V minulosti skončila pod vrcholem na US Open v letech 2009 a 2014. "Těšila jsem se na tento moment celý život, je to splněný sen. Hlas se mi třese a je to opravdu přenádherný pocit," uvedla Wozniacká.

Sedmadvacetiletá rodačka z Odense ukázala ve finále famózní obranu založenou na neúnavném pohybu a výborném předvídání hry Halepové. Ve třetím setu si za nepříznivého stavu 3:4 nechala ošetřit levé koleno, ale pak získala tři gemy za sebou a po mečbolu ulehla v emocích na kurt.

Je nám líto, video expirovalo.
Wozniacká získala v Melbourne první grandslamový titul

V prvním setu vedla Wozniacká 3:0 a 5:3, ale set nedopodávala. V tie-breaku však byla agresivnější, především z bekhendu, a získala ho poměrem 7:2. Ve vyrovnané druhé sadě rozhodla Halepová brejkem na 5:3 a vynutila si prodloužení. V rozhodujícím dějství si finalistky třikrát prolomily servis. Dánka nejdříve vedla 2:0 a 3:1, pak prohrávala 3:4. O tři hry později si po další výměně, při které vrátila skoro ztracené míče, vypracovala první mečbol. Ten vzápětí využila, neboť Rumunka poslala míč do sítě.

"Simono, promiň, že jsi dnes nevyhrála. Předváděla jsi skvělý tenis, ale máš před sebou ještě moře zápasů, v nichž uspěješ," prohlásila na kurtu Wozniacká. Halepová proto musí dál na grandslamový vavřín čekat. Finále prohrála na French Open loni i v roce 2014. "Do třetice jsem neuspěla, ale snad to vyjde příště," řekla Halepová.

V mužské čtyřhře slavil sedmatřicetiletý Marach po boku Paviče

Rakušan Oliver Marach a Chorvat Mate Pavič opanovali mužský debl. Sedmý nasazený pár zdolal ve finále kolumbijskou dvojici Sebastian Cabal - Robert Farah 6:4, 6:4.

Pro oba to znamenalo zisk prvního grandslamového titulu ve čtyřhře. Marach s čtyřiadvacetiletým Pavičem hráli o titul i loni ve Wimbledonu, ale na londýnské trávě podlehli v pětisetové bitvě Lukaszi Kubotovi a Marcelu Melovi. 

Oliver Marach a Mate Pavič s trofejí pro vítěze AO
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

V Melbourne tentokrát nezaváhali. V obou setech se jim rozhodující brejk proti jedenáctým nasazeným Kolumbijcům podařil v devátém gemu. Udrželi tak letošní vítěznou sérii, která po titulech v Dauhá a Aucklandu čítá už 14 utkání.

Pavič bude hrát navíc i finále smíšené čtyřhry. V neděli nastoupí s Kanaďankou Gabrielou Dabrowskou proti Maďarce Timee Babosové a Indovi Rohanu Bopannovi.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):

Ženy: Dvouhra - finále:
Wozniacká (2-Dán.) - Halepová (1-Rum.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:4.

Muži: Čtyřhra - finále:
Marach, Pavič (7-Rak./Chorv.) - Cabal, Farah (11-Kol.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články