Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych je v žebříčku osmý, Kvitová poprvé v první třicítce

Londýn – Tenista Tomáš Berdych, který si včera zahrál ve finále Wimbledonu, se ve světovém tenisovém žebříčku posunul na osmou příčku. Je to zatím nejlepší umístění v jeho kariéře. Berdych totiž po životním úspěchu získal 1 200 bodů a poskočil o pět míst. Svého maxima dosáhla díky semifinálové účasti na londýnském grandslamu i Petra Kvitová, která figuruje na 29. příčce.

Berdych odsunul i Federera

Berdychovi se zatím povedlo nejvýše umístit na deváté příčce v roce 2007. V čele pořadí ATP je nadále Berdychův nedělní přemožitel Španěl Rafael Nadal, který zvýraznil svůj náskok na prvním místě z 220 bodů na 3 840 bodů.

O post světové dvojky přišel po čtvrtfinálové porážce s Berdychem Švýcar Roger Federer, jenž je na třetím místě žebříčku poprvé po téměř sedmi letech. Na druhé místo se vyhoupl Srb Novak Djokovič, kterého český tenista vyřadil v semifinále.

Kvitová poskočila o 33 míst

Veleskok se naopak povedl Kvitové, která v žebříčku WTA poskočila o 33 míst. Jejím dosavadním maximem byla dosud 40. příčka z loňského ledna. Českou jedničkou se přesto nestala, protože Lucie Šafářová se navzdory vyřazení v prvním kole Wimbledonu udržela před ní. Přítelkyně Tomáše Berdycha si dokonce polepšila o jedno místo a je pětadvacátá.

Ženský žebříček vede stále se suverénním náskokem Američanka Serena Williamsová, která v semifinále Wimbledonu ukončila úspěšné tažení Kvitové a v sobotu obhájila titul.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články