Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Berdych je v semifinále Wimbledonu

Londýn - Tomáš Berdych poprvé v kariéře postoupil do semifinále Wimbledonu. V dnešním čtvrtfinále porazil obhájce prvenství Rogera Federera ze Švýcarska po setech 6:4, 3:6, 6:1 a 6:4. O finále se Berdych utká se Srbem Novakem Djokovičem, který ve čtvrtfinále deklasoval 6:3, 6:2, 6:2 Lu Jen-hsuna z Tchaj-wanu. Český tenis má v semifinále zastoupení v obou kategoriích, mezi poslední čtyři hráčky v úterý postoupila i Petra Kvitová.

Berdych začal zápas bez bázně, naopak působil sebejistě a hrál velmi dobře. Opíral se o výborné podání, které létalo rychlostí 220 km/h, a drtivý forhend, kterým si připravoval půdu k vítězným míčům. K zisku podání soupeře mu ale pomohl Federer - nejdříve trefil síť a pak aut z bekhendu. Berdych potvrdil brejk čistou hrou a vedl 5:3. Čtyřiadvacetiletý Berdych dokázal první set získat po 34 minutách, když při svém tvrdém podání získal čtyři míče v řadě.

Tomáš Berdych:

"Důležité bylo, že jsem hrál svou hru a používal své zbraně. Pak už tolik nezáleží na tom, co soupeř předvádí. A to také dnes na kurtu vyšlo skoro bez problémů od prvního do posledního balonu."

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jaroslava Navrátila

V novém tričku se snažil Berdych nadále hrát aktivněji a tlačit Federera i z returnu. Federer nevypadal z vývoje nadšeně, ale šestinásobný vítěz turnaje rozhodně nepanikařil. To se ukázalo hned ve druhé hře, kdy český hráč nepatrně polevil v razanci a hned přišel trest - Federer mu vzal podání a vedl 3:0. "Roger vypadá elegantně, což je pro soupeře zastrašující," řekl v BBC John McEnroe. Ač hrál Berdych výborně a stále byl nebezpečný z forhendu, už neměl ve druhém setu naději na zvrat. Federer totiž při podání nepovolil soupeři žádný brejkbol.

Důležitý třetí set začal lépe pro Berdycha. Vyhrál si podání a při servisu Federera si připravil parádním forhendem, kterým vymetl roh, brejkbol. Ten vzápětí proměnil, když Švýcar trefil pásku. Excelentní Berdych povolil ve zbytku setu favoritovi jen jednu hru, přičemž mu podruhé v sadě prorazil servis drzým vítězným returnem. Po třetím setu ocenil McEnroe i Berdycha. "Teď předvádí, co jsme od něj dlouho čekali," řekl americký bouřlivák v televizi.

Na začátku čtvrté sady musel Berdych bojovat o každé své podání

Šanci na zisk servisu Federera měl v páté hře, ale jeho pokus o prohoz nepřeletěl síť. Pak měl sám namále, po dvou dvojchybách prohrával 0:40, ale srovnal na shodu a esem odvrátil i čtvrtý brejkbol. Vzápětí šel Berdych s maximálním rizikem do každého míče. Skvěle se pohyboval, byl skoro u každého míče a nutil Federera chybovat. První brejbol ještě nevyužil, ale při dalším už byl úspěšný. Získal vedení 4:3 a ocitl se krůček od wimbledonského semifinále. A ten udělal při svém podání. Nejdříve nevyužil první mečbol, pak odvrátil brejkbol a při druhém mečbolu trefil vítězný forhend.

Po mečbolu ukazoval Berdych radostně do publika a pak se šel ještě uklonit divákům, kteří jeho výkon ocenili velkým potleskem. Osmadvacetiletý Federer nepostoupil do finále Wimbledonu poprvé po osmi letech. Naposledy vypadl před bojem o titul v roce 2002, kdy skončil už v prvním kole na raketě Chorvata Maria Ančiče.

Federer prý nebyl zdravotně fit

Federer prohlásil, že ve čtvrtfinálovém duelu především bojoval s vlastní hrou, ale i s fyzickým stavem, protože jej trápily bolesti zad a nohy. Na českém tenistovi ocenil, že dokázal využít své šance a hrál dobře při rozhodujících míčích. "Bojuji s bolestí v zádech a v pravé noze. Nehrál jsem tak, jak jsem chtěl. Je to frustrující," řekl Švýcar. "Cítil jsem se špatně už poslední dva tři zápasy. Myslím, že za takových okolností jsem sehrál slušné utkání," pokračoval Federer. Švýcarovo tvrzení vyvedlo z míry Tomáše Berdycha. "Nevím, jestli hledal po utkání výmluvy nebo něco takového... Je to poprvé, co jsem ho viděl takto reagovat," řekl Berdych.

Roger Federer o Tomáši Berdychovi:

"Hodně riskoval, hrál dobře, když potřeboval. Bylo to pro mě brutální. Vždy, když měl šanci, tak ji využil. Když měl možnost prolomit podání, hrál ty míče dobře."

Djokovič postoupil do semifinále podruhé v kariéře

Třiadvacetiletý Djokovič nečelil ani jednomu brejkbolu a ve 13 gamech na servisu prohrál jen 12 míčků. Byl také silný v returnech a vyhrál většinu delších výměn.

V semifinále je i světová jednička Rafael Nadal. Wimbledonský vítěz z roku 2008 porazil stejně jako před třemi týdny ve finále antukového Roland Garros Robina Söderlinga ze Švédska. Ten sice získal první set 6:3, pak už však kraloval Nadal a další sady vyhrál 6:3, 7:6 a 6:1.

Pátečním soupeřem čtyřiadvacetiletého Španěla bude domácí Andy Murray. Čtvrtý nasazený Brit ztratil první sadu, svou vůbec první na turnaji, v tie-breaku. Další však stejným způsobem vyhrál a zbývající dva sety ovládl hladce 6:2, 6:2. Díky třiadvacetiletému Skotovi tak místní fanoušci stále mohou snít o tom, že se poprvé od triumfu Freda Perryho v roce 1936 dočkají ve Wimbledonu britského vítěze mužské dvouhry.

Ve čtvrtfinále ženské čtyřhry nečekaně vypadly sestry Serena a Venus Williamsovy, které vyhrály poslední čtyři grandslamové turnaje. Nejvýše nasazené Američanky podlehly 6:3, 3:6, 4:6 ruské dvojici Věra Zvonarevová, Jelena Vesninová a přišly o šanci získat kalendářní Grand Slam. Na finálovou účast na Roland Garros nenaváže ani česko-slovinská dvojice Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková, která vypadla po setech 6:3, 5:7, 3:6 s americko-kazašským párem Vania Kingová, Jaroslava Švedovová.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články