Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kvitová a Zakopalová se probojovaly do osmifinále Wimbledonu

Londýn – Petra Kvitová a Klára Zakopalová se poprvé v kariéře probojovaly do osmifinále tenisového Wimbledonu. Ve třetím kole dnes Kvitová porazila čtrnáctou nasazenou Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:5 a 6:0. Zakopalová pak zdolala desátou nasazenou Italku Flavii Pennettaovou podobně snadno 6:2 a 6:3. Neúspěšně bojovala o postup Barbora Záhlavová-Strýcová, která bývalé světové jedničce Rusce Marii Šarapovové podlehla 5:7 a 3:6.

Dvacetiletá Kvitová vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamových turnajích – ve čtvrtém kole už byla loni na US Open a předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu však dosud nikdy nepřešla přes první kolo.

Další soupeřkou Kvitové bude Dánka Caroline Wozniacká, která porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 7:5, 6:4. Postupem do čtvrtfinále by české tenistky napodobily úspěch Nicole Vaidišové z let 2007 a 2008.

Nad svou vrstevnicí Azarenkovou dokázala Kvitová zvítězit poprvé v kariéře. Předchozí dva vzájemné duely se světovou jedenáctkou, která už byla ve světovém žebříčku šestá, prohrála. Dnes se z vítězství radovala po hodině a dvaceti minutách.

V prvním setu za stavu 6:5 vzala Azarenkové servis a ve druhé sadě excelovala. Po úvodních potížích s vlastním podáním ihned prolomila soupeřčin servis, což se jí poté proti loňské čtvrtfinalistce povedlo ještě dvakrát.

Úspěch Kláry Zakopalové

Životní výsledek uhrála Zakopalová, která ještě nikdy na grandslamových turnajích přes třetí kolo neprošla. Na Wimbledonu byla dosud jen jednou ve 2. kole. Proti favorizované Pennettaové však potvrdila aktuální formu a s přehledem vyhrála za 61 minut.

Desátou hráčku světa přitom v minulosti porazila v jediném z předchozích pěti soubojů, a to před pěti lety v Palermu. Dnes byla ale jasně aktivnější a šla za vítězstvím, ke kterému jí pomohlo i 25 vítězných míčů, zatímco soupeřka jich uhrála jen šest.

Nyní Zakopalovou čeká 80. hráčka světa Estonka Kaia Kanepiová, s níž při jediném dosavadním měření sil před třemi roky na antuce v Bad Gasteinu prohrála. Pokud by obě Češky vyhrály, narazily by na sebe ve čtvrtfinále.

Pro Záhlavovou-Strýcovou účinkování na turnaji skončilo, i když vítězce turnaje z roku 2004 vzdorovala. V prvním setu vedla 5:4, v souboji nervů byla úspěšnější šestnáctá nasazená Ruska. Významnou roli v utkání sehrálo "Jestřábí oko" - Šarapovová téměř při každém protestu proti verdiktu sudího zvrátila rozhodnutí ve svůj prospěch, což Záhlavovou-Strýcovou očividně deptalo.

Ve druhé sadě hlavně zásluhou přesnějšího podání Ruska výhru potvrdila a zvítězila i ve druhém vzájemném utkání. Česká hráčka účastí ve 3. kole vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamu z Wimbledonu 2008.

Klára Zakopalová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články