Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Nadal před Wimbledonem o výhře mluvit nechce

Londýn - Tenisový Wimbledon nabízí stejnou otázku jako nedávné Roland Garros. I na trávě v All England Clubu půjde o ostře sledovaný souboj Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala. Čeští fanoušci doufají, že by Tomáš Berdych mohl zopakovat i na zeleném pažitu semifinálový úspěch z pařížské antuky. Králem travnatého povrchu je bezkonkurenčně Federer. I s prohrou ve finále turnaje v Halle má na trávě od roku 2003 celkové bilanci 76 výher a dvě porážky. Vedle Australana Lleytona Hewitta ho zdolal už jen Nadal ve wimbledonském finále 2008.

"Jsem spokojený se svou hrou. Hraju dobře," říkal Federer po nedělní porážce s Hewittem. "Jsem před Wimbledonem na správné cestě a myslím, že jsem zvolil správný postup," tvrdil Švýcar. 

Nadal doslova zlikvidoval všechny soupeře, které potkal letos na antuce, což podtrhl titulem na Roland Garros. Hodně se teď očekává, že stejně jako v roce 2008 získá double a vyhraje také Wimbledon. "Nechci myslet na to, že jsem tady předloni vyhrál," řekl Nadal minulý týden v Queen's Clubu, kde prohrál s krajanem Felicianem Lopezem. "Od té doby se hodně změnilo, ale jako vždy se pokusím adaptovat na trávu, co nejrychleji to půjde," řekl Nadal.
Poprvé po 33 letech se v areálu All England Clubu při grandslamu objeví britská královna. Alžběta II. zasedne do lóže u travnatých kurtů 24. června. Paradoxní přitom je, že poprvé v historii dvouhry mužů neuvidí v pavouku žádného anglického rodáka.

Největší domácí nadějí je opět Skot Andy Murray. Loni došel do semifinále, ale letos zazářil jen postupem do finále na Australian Open, pak lehce "zvadl". "Překvapilo mě to, čekal jsem, že půjde nahoru, ale odepisovat ho nemůžeme," řekl legendární John McEnroe. "Jsem připraven a cítím, že jsem se našel akorát včas," tvrdil Murray. Dalším z nebezpečných soků je Američan Andy Roddick, který loni prohrál finále s Federerem až v úchvatném pátém setu. Za černého koně může být považován jeho krajan Sam Querrey, vítěz z Queen's Clubu. 

Svoji sílu na trávě opět ukázal Hewitt výhrou ve finále v Halle nad
Federerem. A Češi po Berdychově semifinále na French Open doufají, že i v
Londýně bude platit jeho přímá hra a tvrdý servis. "Narostlo mi sebevědomí,
které se líp v zápasech prodává, ale musím začít od prvního kola a být
soustředěný na každý míč," uvedl Berdych.

Dvouhra žen je v posledních letech záležitostí sester Williamsových. Za uplynulých deset ročníků si rozdělily osm titulů a letos vstupují do turnaje jako jednička - Serena a dvojka - Venus. "Obě jsme tvrdě pracovaly, abychom byly tam, kde jsme," řekla Serena. "Se svými údery a pohybem se nacházejí v jiné kategorii než většina ostatních tenisek," řekla Belgičanka Kim Clijstersová, která patří k těm, které by mohly sesterský blok rozbít. Navíc má velkou chuť, neboť v Londýně hrála dvakrát jen semifinále. "Triumf z Wimbledonu si chce dát každý do svého životopisu," usmála se. 

K favoritkám patří i další belgická hráčka Justine Heninová a útočná hra řadí k adeptkám na závěrečná kola také finalistku z Roland Garros Samanthu Stosurovou z Austrálie. A své by chtěla říct i Ruska Maria Šarapovová, vítězka z roku 2004.

Wimbledon:

Datum konání: 21. června - 4. července 2010
Ročník: 124. 
Dějiště: The All England Lawn Tennis and Croquet Club, Church Road, Wimbledon, Londýn 
Centrální dvorec: kapacita 15 000 míst (čtvrtý největší na světě; od roku 2009 má zatahovací střechu) 
Na odměnách bude celkem rozděleno: 13,725 000 liber (zhruba 418 milionů korun, o přibližně devět procent více než v roce 2009) 
Odměna pro vítěze mužské a ženské dvouhry: 1,000 000 liber (asi 30,5 milionu korun, o přibližně 18 procent více než v roce 2009)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články