Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová: Nechci se jen účastnit, chci znovu vyhrávat trofeje

Birmingham ‒ Nečekaný, vydřený, pohádkový. Takový je pro tenistku Petru Kvitovou titul na trávě v Birminghamu. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu ho získala při druhém startu po vážném zranění levé ruky. Zároveň jde pro Kvitovou o naplnění cíle, se kterým se na kurty vracela. Turnajů se nechce jen účastnit, chce je znovu vyhrávat.

Petra Kvitová po vítězství v Birminghamu
zdroj: Reuters autor: Peter Cziborra

Kvitová odehrála před turnajem jen dva zápasy na pařížské antuce. Na French Open se v květnu vrátila do hry dřív, než se čekalo po prosincovém přepadení, při kterém jí pachatel pořezal všech pět prstů a dva nervy.

"Protloukla jsem se v životě velice obtížnou dobou. Snažila jsem se, abych se uzdravila a mohla normálně hýbat prsty. Musela jsem hodně dřít, abych se mohla vrátit na kurty. Že se mi to povedlo a ještě jsem dokázala vyhrát turnaj, to je něco naprosto výjimečného," řekla sedmadvacetiletá hráčka.

Jedním dechem ale bývalá světová dvojka dodala, že se na kurty nevracela, aby jen hrála. "Pořád tvrdím, že jsem nedřela, abych se jen zúčastnila. Chci ze sebe dostat to nejlepší a sbírat trofeje. Jsem na sebe pyšná, že se mi to povedlo," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová dotáhla návrat na turnaji v Birminghamu až k titulu

V Birminghamu ukázala, že na oblíbené trávě může dominovat svým tradičním způsobem. V závěru finále to poznala Australanka Ashleigh Bartyová, kterou zasypala sprškou přímých důrazných úderů a soupeřku porazila 2:1 na sety.

"Jsem teď nadmíru unavená. Nejsem si jistá, jestli víc psychicky nebo fyzicky. Asi platí obojí. Týden byl pro tělo i mysl tak intenzivní," omlouvala se Kvitová a při pohledu na vítěznou trofej dodala: "Jinak jsem samozřejmě velice, velice šťastná. Tohle jsem na druhém turnaji po návratu nečekala. Ano, cítím se jako v pohádce."

Při slavnostním vyhlášení je obvyklé, že hráčky děkují svému týmu. Většinou to bývá formální, ale nyní to znělo od srdce, když mluvila ke kouči Jiřímu Vaňkovi a kondičnímu trenérovi Davidu Vydrovi.

"Zůstali se mnou i v těch nejhorších časech. Ty zkušenosti nás nakonec posílily. I když budu hrát špatně, všichni víme, že jsme společně zvládli i těžší zkoušky. Mám radost, že nám všechno klape," řekla Kvitová.

Úsilí Kvitové při návratu směřuje především k Wimbledonu. V Birminghamu si dokázala, že může k slavnému turnaji v All England Clubu vzhlížet s optimismem. I průběh finále k tomu přispěl.

"Asi to zní zvláštně, ale bylo fajn ztratit první set. Musela jsem bojovat ve druhém a ve třetím. Získala jsem extra sebevědomí, že dokážu utkání otočit. Ve Wimbledonu mě nečekají jednoduché mače," uvědomila si.

Důležitou otázkou pro Kvitovou je po zátěži stále především zdravotní stav operované ruky. V Birminghamu odehrála pět zápasů. "Ruka drží, což je nejlepší zpráva po tak dlouhém týdnu. Fakt bylo všechno super, žádná bolest. Já ji pořád leduju, abnormálně se o ni starám a do konce kariéry starat budu," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články