Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Velký obrat Plíškové. Musela odvracet mečbol, ale nakonec Muguruzaovou zdolala

Singapur – V závěrečném setu prohrávala 0:4 a za stavu 2:5 musela proti Gabriňe Muguruzaové odvracet mečbol. Karolína Plíšková ale ve svém úvodním utkání na Turnaji mistryň předvedla velký obrat a potvrdila, že to na Španělsku umí. Zbytek střetnutí si totiž podmanila a nakonec slavila triumf po setech 6:2, 6:7 a 7:5. I druhý duel v Bílé skupině se natáhl na tři sety a vítězství v něm slavila Ruska Světlana Kuzněcovová. Ta sice musela odvrátit mečbol, ale nakonec triumfovala 7:5, 1:6 a 7:5.

Slavící Karolína Plíšková
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Ve středu se Plíšková střetne v duelu neporažených hráček s Kuzněcovovou. Pokud ruskou tenistku porazí a Muguruzaová zdolá ve druhém utkání Radwaňskou, postoupí Češka s předstihem do semifinále.

"Bylo to velmi těžké utkání. Byla jsem ve druhém setu blízko výhry, jenže ona se zvedla a hrála skvěle. Přesto jsem pořád věřila, že můžu vyhrát. Jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla," řekla Plíšková po utkání na dvorci. "Tohle se nestává každý den. Je to pro mě hodně důležitá výhra. Jsem ráda, že jsem tady."

Na kurt se dostala deset minut před jedenáctou hodinou večerní a po první rozpačité hře se rozjela. Od stavu 0:1 získala pět her v řadě, dobře podávala, a když už se hrála další výměna, měla Plíšková většinou převahu. Světová šestka Muguruzaová jí pomáhala řadou chyb a první set česká tenistka získala bez problémů.

Na úvod druhé sady vzala podání Muguruzaové, ale rychlý konec zápasu se nekonal. Plíšková začala míjet dvorec a v šesté hře druhé sady poprvé přišla o servis. "Seš lepší. Nepanikař a jedem!" povzbuzoval o pauze za stavu 3:4 českou jedničku trenér Jiří Vaněk. Plíšková ale ztratila po chybách i další servis a Španělka šla podávat na zisk druhého setu. Finalistka US Open Plíšková si ještě vynutila tie-break, v něm vedla 3:0, jenže Muguruzaová pak hrála odvážněji a zkrácenou hru získala.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková po dramatu udolala Muguruzaovou, uspěla i Kuzněcovová

Ztráta setu se na Plíškové podepsala a ve třetím dějství byla rázem horší. Ve výměnách byla pod tlakem, nepomohla si servisem a prohrávala 0:4. Bojovala dál a vyplatilo se. Snížila na 1:4 a ve čtvrthodinovém gamu, v kterém si několikrát pomohla jestřábím okem, vydřela brejk. Sice vzápětí čistou hrou přišla o podání, ale za stavu 2:5 odvrátila mečbol, při kterém Muguruzaová trefila nabíhaný volej do sítě.

A najednou se poměr sil na kurtu obrátil. Plíšková znovu nabrala sebejistotu, zatímco soupeřce jako by se rozklepala ruka. Muguruzaová nedokončila utkání ani při svém dalším servisu a Plíšková po čtyřech získaných hrách v řadě vedla 6:5. Neuvěřitelný finiš vzápětí donkočila a zápas vyhrála v 1:20 ráno místního času.

"Fantastický obrat. Plíšková už byla dole fyzicky i psychicky, ale bojovala a nevzdávala," řekla při komentování legendární Martina Navrátilová. "Její trenér jí hodně pomohl. Mluvil pozitivně a dobře jí poradil, co a jak dělat," uvedla.

Plíšková si k výhře pomohla 34 vítěznými údery a 14 esy. "Podává jednoduše, bez zbytečného pohybu, podobně jako Serena (Williamsová). K tomu servis dobře rozděluje do stran a hraje i vhodně soupeřce do těla," chválila Navrátilová.

Kuzněcovová odvrátila mečbol a poté slavila

V předchozím utkání Kuzněcovová předvedla bojovné srdce i kadeřnickou vložku, aby udolala Radwaňskou. Zprvu se přitom zdálo, že je příliš unavená a Polku nečeká nic složitého. Loňská vítězka turnaje rychle vedla 4:1, ale Kuzněcovová, která do Singapuru dorazila z Moskvy narychlo až v neděli, se nevzdala. První set zvrátila ve svůj prospěch a i když ztratila jasně druhý, tak ve třetím předvedla velký obrat.

Je nám líto, video expirovalo.
Agnieszka Radwaňská - Světlana Kuzněcovová

V rozhodující sadě Kuzněcovová nejdříve zaskočila publikum na lavičce - vzala nůžky a ustřihla si kus copu. Pak brejkla soupeřku na 2:2 a vyrovnala i z 2:4 na 4:4. Za stavu 4:5 "přežila" mečbol, když Radwaňská trefila lehký míč do sítě. Ruska si udržela servis a duel po dvou hodinách a 48 minutách při svém třetím mečbolu ukončila.

"Prostě jsem hrála míč po míči, bojovala a lítala po kurtu," uvedla Kuzněcovová na dvorci. V utkání potvrdila, že na Radwaňskou umí. Polku porazila podeváté z posledních deseti zápasů a celkově potřinácté. Prohrála s ní jen čtyřikrát.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:

Bíla skupina: Karolína Plíšková (4-ČR) - Muguruzaová (5-Šp.) 6:2, 6:7 (4:7), 7:5. Kuzněcovová (8-Rus.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 7:5, 1:6, 7:5,

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články