Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Muguruzaová porazila Serenu Williamsovou a získala v Paříži první grandslamový titul

Paříž - Čtvrtá hráčka žebříčku WTA Garbiňe Muguruzaová ze Španělska získala na pařížské antuce svůj první grandslamový titul. Ve finále French Open porazila světovou tenisovou jedničku Serenu Williamsovou, která si tak na vyrovnání rekordu Stefi Graafové v počtu vítězství na turnajích velké čtyřky musí počkat minimálně do Wimbledonu.

Garbiňe Muguruzaová
zdroj: Reuters autor: BENOIT TESSIER

Vyvrcholení antukové části tenisové sezony se od úvodních gamů neslo ve znamení krátkých výměn. Obě hráčky spoléhaly na vynikající první servis a v případě druhého okamžitě útočily z returnu. Na vyprodaném centrálním dvorci Philippa Chatriera však přihlížející diváci nebyli ochuzeni ani o delší výměny.

Především desetiminutový čtvrtý gam při podání Španělky nabídl celou řadu zajímavých momentů. Muguruzaová odvrátila dva brejkboly a v následující hře prolomila servis favorizované soupeřky. Světová jednička ovšem zareagovala tím nejlepším možným způsobem.

Agresivním pojetím jednak nutila rodačku z Venezuely k chybám, ale především sama předvedla hned několik vítězných forhendů. Získala tři gamy v řadě a vedla 5:4. Čtvrtá hráčka žebříčku WTA se však z nepříznivého vývoje první sady oklepala. Hra na hranici maximálního rizika začala přinášet kýžené ovoce a vítězných míčů z její rakety rapidně přibývalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Garbiňe Muguruzaová se stala královnou letošního French Open

Španělská tenistka nejprve srovnala stav, aby vzápětí podruhé v utkání získala podání čtyřiatřicetileté rodačky z Michiganu, čímž si vysloužila možnost ukončit úvodní set. Závěrečnou hru sice nezačala vůbec dobře a nabídla soupeřce dva brejkboly. Vynikajícím servisem v kombinaci s tvrdými údery z obou stran však diktovala tempo následných výměn. Úvodní sadu získala 7:5.

Nabuzená Muguruzaová vstoupila skvěle i do druhého dějství. Díky přesným returnům dokázala eliminovat nátlakovou hru své soupeřky a hned po úvodní gamu se dostala do výhody. Williamsová však bleskově srovnala krok, aby vzápětí opět přišla o své podání. Jak se později ukázalo, byl to rozhodující brejk pařížského finále.

Garbiňe Muguruzaová (vpravo) porazila ve finále French Open Serenu Williamsovou
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

V dalších gamech nabídly obě hráčky fanouškům na centrálním dvorci několik lahůdkových výměn. Bez výraznějších problémů vyhrávaly gamy při vlastním servisu až do stavu 5:4 pro španělskou tenistku. V něm si čtvrtá hráčka žebříčku WTA vypracovala celkem čtyři mečboly. Světová jednička ovšem prokázala pevné nervy a hrozbu ukončení zápasu nátlakovou hrou nedopustila.

Neproměnění čtyř mečbolů se na Muguruzaové v další hře prakticky neprojevilo. Naopak. Čtyřiadvacetiletá tenistka prokázala, že je psychicky velmi odolná. Čistou hrou nedala favorizované soupeřce žádnou šanci a po závěrečném lobu mohla slavit první grandslamový titul v kariéře.

Výsledky grandslamového turnaje French Open v Paříži

Ženy: Dvouhra - finále:

Muguruzaová (4-Šp.) - S. Williamsová (1-USA) 7:5, 6:4.

Muži: Čtyřhra - finále:

F. Lopez, M. Lopez (15-Šp.) - M. Bryan, B. Bryan (5-USA) 6:4, 6:7, 6:3.

Junioři: Čtyřhra - semifinále:

Oliel, Rikl (Izr./ČR) - De Minaur, Ellis (Austr.) 4:6, 6:4, 10:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články