Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Federer a Djokovič smetli své soupeře. Oběťmi se stali Berdych a Nišikori

Londýn - Roger Federer nedal v úvodním zápse Turnaje mistrů Tomáši Berdychovi šanci a přehrál ho za hodinu a devět minut 6:4 a 6:2. Světová jednička Novak Djokovič ze Srbska zahájil obhajobu triumfu v Londýně jasným vítězstvím 6:1, 6:1 nad Keiem Nišikorim. Japonec bude dalším Berdychovým soupeřem.

Berdych začal proti Federerovi slibně, snadno získal úvodní game při vlastním servisu a následně čistou hrou prorazil bývalé světové jedničce podání. Ve zbytku zápasu už se ale šestý hráč světa k dalšímu brejkbolu nedostal. Berdych na svého švýcarského soupeře nedokázal po celý zápas najít recept. Nemohl se opřít ani o první podání, úspěšnost dosáhla jen 44 procent. Navíc často kazil z forhendu, zatímco Federer dělal minimum chyb. Federer mu vzápětí ve třetí hře oplatil stejnou mincí, sebral mu podání čistou hrou a totéž předvedl v devátém gamu, čímž rozhodl první set.

Druhou sadu začal čtyřiatřicetiletý Švýcar suverénně, ujal se vedení 4:0, přičemž gamy při svém podání vyhrál bez ztráty fiftýnu. Berdych pak odvrátil "kanára" a vybojoval ještě jednu hru, víc mu ale Federer nedovolil. Držitel rekordních 17 grandslamových titulů ve dvouhře porazil českou tenisovou jedničku počtvrté za sebou a celkovou bilanci s Berdychem si vylepšil na 15:6.

Nebyl to nejlepší Berdychův den

"Z mojí strany to nebyl nejlepší den. Na druhou stranu on přišel s dobrým plánem a ještě líp se mu ho podařilo plnit. Odehrál skvělé utkání, neuvěřitelně měnil rytmus, hrál s obrovskou variací. To bylo hrozně těžký. Ale turnaj je dlouhý. Pořád je to jenom první zápas a musí se bojovat dál," řekl Berdych Radiožurnálu. "Druhé zápasy mi tady vycházejí dobře. Tohle je potřeba co nejrychleji vyhnat z hlavy," dodal.

Djokovič neměl soupeře a dokázal, že je letos ve výjimečné formě. "Bezpochyby to vypadalo jako můj nejlepší výkon v sezoně. Hrál jsem ve vrcholné formě, bylo to neuvěřitelné," uvedl Djokovič po zápase. "Hrál neskutečně, za ten výsledek se stydím. Nezmohl jsem se na nic. Byl jsem bez šance," prohlásil Nišikori.

Ještě před utkáním drželi hráči spolu s rozhodčími a diváky minutu ticha za oběti teroristických útoků v Paříži. Na obrazovkách v areně se objevily francouzské vlajky.

Djokovič suverénní výhrou potvrdil roli největšího favorita na zisk titulu. Osmadvacetiletý Srb hraje ve skvělé formě a protáhl svoji vítěznou sérii už na 23 zápasů. Na Turnaji mistrů bude útočit na letošní jedenáctý turnajový triumf a může finále sezony ATP vyhrát počtvrté za sebou. V londýnské O2 areně neprohrál od roku 2011.

Výsledky Turnaje mistrů v Londýně

Dvouhra:

Skupina Stana Smithe:

Federer (3-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 6:4, 6:2, Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (8-Jap.) 6:1, 6:1.

Čtyřhra:

Skupina Ashe a Smithe:

J. Murray, Peers (4-Brit./Austr.) - Bolelli, Fognini (5-It.) 7:6 (7:5), 3:6, 11:9, Bopanna, Mergea (8-Indie/Rum.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články