Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Záhada fedcupového čtyřúhelníku. Pála stále neví, koho nasadí

Ostrava – Kdo nastoupí do prvních sobotních dvouher semifinále Fed Cupu proti Francii? Na tuto otázku nehrající kapitán Petr Pála stále nezná odpověď. Přiznává, že by mohl nasadit, kteroukoliv ze svých čtyř svěřenkyň, ale sestava mu údajně již krystalizuje. S největší pravděpodobností pozici jedničky bude zastávat jako obvykle Petra Kvitová, jež se po návratu zatím cítí lépe, než sama čekala.

Petra Kvitová během tréninku na utkání Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Hvězdnou sestavu tvoří světová čtyřka Petra Kvitová, stoupající hvězda a dvanáctka žebříčku Karolína Plíšková, jen o místo horší a zkušená fedcupová hráčka Lucie Šafářová a v životní pohodě hrající Barbora Strýcová (23. WTA). "Dá se s tím týmem hodně uspět, ale musí se to dobře namixovat. A už se to krystalizuje," řekl Pála den před pátečním losováním pořadí zápasů.

Z elitního kvarteta musí do dvouher vybrat jen dvě. "Nastoupit můžou všechny čtyři. Je to jenom o tom udělat správné rozhodnutí na sobotu a vidět potom, jak postupovat dál," řekl Pála. Tenistkám oznámí rozhodnutí den předem, aby si mohly páteční program upravit a co nejlépe se naladily na sobotní dvouhry. Oficiálně bude nominace známa v pátek hodinu před losem. "Aby to nevěděly soupeřky," řekl.

Jedničkou zřejmě Kvitová

Jedničkou nejspíše bude Kvitová, která dovedla Češky ke třem titulům v soutěži družstev za uplynulé čtyři roky. A to i přes pauzu na odpočinek, kterou si dvojnásobná wimbledonská vítězka nezvykle vzala; naposledy hrála zápas koncem února. V tréninku už je ale zpět tři týdny a na kurtu se cítí dobře. "Líp, než jsem čekala. Není nic, z čeho bych byla zklamaná," řekla Kvitová po tréninku.

Herně se Kvitová líbila i svému trenérovi Davidu Kotyzovi. Ten čekal, že se jeho svěřenkyně bude se vším víc prát. "Ale sedl jí povrch, má radost z toho, že hraje a je v týmu, tak to přebíjí ten výpadek," řekl Kotyza. Rovněž Pála viděl "starou dobrou" Kvitovou. "Takto hrává ve Fed Cupu. Mám z toho dobrý pocit," řekl kapitán.

Proti Kvitové hovoří netradiční herní pauza v sezoně. Může si však kapitán dovolit posadit hráčku, která ve Fed Cupu vždy podala skvělé výkony a patří k nejlepším na světě? "Dovolit si to může, ale jde o to, jestli by to bylo správný," uvažoval Pála. Od Kotyzy slyšel, že je Kvitová připravena. "Já bych ji postavil," řekl Kotyza.

Pála nemá jednoduchou situaci

Dvě skvělé hráčky musí kapitán nechat první den odpočívat. Nebojí se ale, že by se některá urazila, pokud nebude první den hrát. "Jestli máme mezi sebou nějakou rivalitu? To absolutně ne," řekla Strýcová a ostatní hráčky přitakaly. "Není těžké odhodit osobní ambice. Jsem tady za tým a nepřemýšlím o svém. Myslím si, že to tak má každá z nás. Prostě chceme semifinále vyhrát a každá pomůže druhé, abychom ty tři body udělaly," konstatovala Strýcová.

Pozitivní je, že Pála volí mezi skvělými tenistkami. "Jsou to takhle vlastně příjemný starosti. On vybírá z víc zákusků v cukrárně," vystihl Kotyza přesně situaci.

Ani ve francouzském týmu není jasné, koho kapitánka Amélie Mauresmová pošle do úvodních dvouher. Jen bude volit pouze ze tří hráček. Aspirantkami jsou Alizé Cornetová (28.), Caroline Garciaová (29.) a Kristina Mladenovicová (58.). "Snažili jsme se podívat, kdo by mohl hrát od nich, a zatím to není bohužel úplně poznat," řekl Pála a odhadl, že určitě v obou dnech nastoupí letos dobře hrající Garciaová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová po tréninku: Cítím se líp, než jsem čekala
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články