Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje Australian Open. Kvitová i Berdych přijíždí ve velké formě

Melbourne – Dvě největší české naděje na Australian Open přijíždí na první grandslam nové sezony ve velké formě. Petra Kvitová v generálce ovládla turnaj v Sydney, a jakožto nasazená čtyřka bude patřit k největší favoritkám. Povedený vstup do ročníku má za sebou i Tomáš Berdych. Loňskému semifinalistovi jen těsně unikl triumf v Dauhá. Vysoko ale můžou myslet další Češky v čele s Lucií Šafářovou a Karolínou Plíškovou.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová loni podruhé vyhrála Wimbledon a na konci roku si přála, aby v budoucnu přidala vavřín i z jiného grandslamu. "Wimbledon mám hodně ráda a cítím se tam dobře. Mám ho ale už dvakrát a ráda bych i jiný," řekla.

V Austrálii už byla v roce 2012 v semifinále, ale pak vypadla ve 2. kole a loni ještě o kolo dříve. "Chci udělat lepší výsledek než loni. Nebylo to nic příjemného a nerada na to vzpomínám. Tak bych to ráda vymazala," řekla po titulu v Sydney.

Největší favoritkou zůstává při neúčasti obhájkyně titulu Číňanky Li Na, která ukončila kariéru, světová jednička Serena Williamsová. S Američankou by se Kvitová mohla utkat v semifinále. Počítat se musí s Ruskou Marií Šarapovovou, Kanaďankou Eugenií Bouchardovou a Polkou Agnieszkou Radwaňskou, kterou nově vede legendární bývalá světová jednička Martina Navrátilová.

Češky by mohly zopakovat úspěch z loňského Wimbledonu, kde byly tři ve čtvrtfinále, dvě v semifinále a Kvitová získala titul. Výborně momentálně hrají Karolína Plíšková, Lucie Šafářová i Barbora Záhlavová-Strýcová, které jsou také mezi nasazenými.

Berdych chce potvrdit formu a ještě se zlepšit

Mezi muži se ukáže, zda bude pokračovat určitá generační výměna, či se vrátí na své pozici elitní čtyřka Djokovič, Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal a Brit Andy Murray. Na US Open jim jejich dominanci nabourali finalista Kei Nišikori z Japonska a vítězný Chorvat Marin Čilič. Dobře hraje i Kanaďan Milos Raonic.

Berdych před rokem prohrál v semifinále s pozdějším vítězem Stanem Wawrinkou a letos začal sezonu výborně. Pod vedením nového kouče Daniela Vallverdua z Venezuely v Dauhá podlehl až ve finále a na exhibicích vyhrál další tři zápasy.

Vylepšit loňské první kolo by chtěl Jiří Veselý, který bude startovat jako finalista z Aucklandu a na začátku roku se zdá v dobré formě. Do soutěže zasáhne i Lukáš Rosol.

Hráči dostanou na odměnách o deset procent více než před rokem. Celkově se mezi tenisty rozdělí 36 milionů australských dolarů (708 milionů korun), vítězové ženské a mužské dvouhry získají šeky na rovné tři miliony (59 milionů korun).

Los 1. kola Australian Open:

Muži:

Giraldo (30-Kol.) - HERNYCH,

BERDYCH - Falla (Kol.),

VESELÝ - Troicki (Srb.).

Ženy:

Oprandiová (Švýc.) - ALLERTOVÁ,

ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ - Babosová (Maď.),

KVITOVÁ - Hogenkampová (Niz.),

SMITKOVÁ - Lučičová-Baroniová (Chorv.),

Ivanovičová (5-Srb.) - HRADECKÁ,

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Rodinová (Rus.),

VORÁČOVÁ - Arruabarrenaová (Šp.),

Vesninová (Rus.) - SINIAKOVÁ,

ŠAFÁŘOVÁ - Švedovová (Kaz.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články