Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Čilič vyřídil Nišikoriho a má první grandslamový titul

New York - Marin Čilič slaví svůj první grandslamový titul v kariéře. Pětadvacetiletý Chorvat ve finále US Open v New Yorku zcela dominoval a Japonce Keie Nišikoriho porazil za hodinu a 54 minut hladce ve třech setech 6:3, 6:3 a 6:3.

Marin Čilič
zdroj: ČTK/Xinhua

"Je to výsledek tvrdé práce v posledních letech, hlavně v posledním roce. Předváděl jsem tu nejlepší tenis v životě," řekl Čilič, který před rokem na US Open chyběl kvůli dopingovému trestu za to, že nevědomky užil zakázaný stimulant niketamid.

Čilič, čtvrtfinálový přemožitel české jedničky Tomáše Berdycha, v obou letošních předešlých zápasech s Nišikorim prohrál, své první grandslamové finále ale zvládl ve velkém stylu. Hned v úvodní hře odvrátil brejkbol a od té doby na dvorci v souboji finálových nováčků naprosto kraloval. "V prvním setu jsme byli oba dva trochu nejistí. Ale pak jsem se uklidnil a hrál svou hru," pochvaloval si Čilič.

Na rozdíl od čtyřiadvacetiletého Japonce se mohl spolehnout na podání a také ve výměnách od základní čáry byl o poznání důraznější. K vítězství v první sadě mu stačilo jednou prolomit soupeřův servis v šestém gamu, kdy proměnil třetí brejkbol.

Nišikori byl o poznání nervóznější

Japonec se dál bránil a ani zdaleka nenavázal na výkon ze semifinále, v němž porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska. Čilič mu v druhém setu hned třikrát sebral podání a zopakoval výsledek 6:3.

Chorvatský svěřenec Gorana Ivaniševiče byl na kurtu k nezastavení a při své výšce se překvapivě lépe pohyboval. O jeho převaze hovoří i statistika - na esa vyhrál 17:2, na vítězné míče pak 38:19. Nišikori se už nedokázal dostat z letargie a nestal se tak prvním Asiatem, který by získal grandslamový titul z dvouhry mužů. Za stavu 1:2 ve třetí sadě znovu přišel o servis a soupeř už finále dotáhl do úspěšného konce.

"Marin dnes hrál opravdu fantasticky. Je to pro mě velmi těžká porážka, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem si vůbec mohl finále zahrát," prohlásil Nišikori.

V grandslamovém finále dvouhry poprvé od Australian Open v roce 2005 chyběl jeden ze čtveřice vládců tenisu posledních let, mezi něž se počítají Djokovič, Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal a Brit Andy Murray.

Finále dvouhry:

Čilič (14-Chorv.) - Nišikori (10-Jap.) 6:3, 6:3, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články