Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová před rušným US Open: New Haven je bonus, který jsem potřebovala

New Haven/Praha - Pro Petru Kvitovou je turnaj v New Havenu místem zaslíbeným. V sobotu tam získala titul podruhé za uplynulé tři roky, ale to hlavní teprve přijde. Americká mise je především o hlučném US Open, pro Kvitovou nejhorším grandslamu, na kterém by chtěla jednou prorazit.

Petra Kvitová s trofejí z New Havenu
zdroj: ČTK/AP autor: Chuck Burton

"Z vítězství v New Havenu mám radost, vyhrála jsem letos po Wimbledonu druhý titul, ale uvědomuju si, že to, oč tady kráčí, je přede mnou," řekla Kvitová. "Jela jsem do Ameriky kvůli US Open. Jsem ráda, že jsem odehrála zápasy, co jsem potřebovala, tohle mi doufám pomůže."

Čtyřiadvacetiletá Kvitová neztratila ve čtyřech zápasech v New Havenu ani set a získala třináctý vavřín v kariéře na okruhu WTA. "Moc nehraju na šťastná a nešťastná čísla. Jsem hlavně ráda, že jsem po ne úplně dobrých turnajích v Montrealu a Cincinnati zabrala, hrála dobře, což je největší bonus," vyzdvihla.

V druhém největším městě státu Connecticut má Kvitová za uplynulé tři ročníky bilanci 12 výher a jedné porážky loni ve finále. "Těžko říct, proč se mi tady daří. Přijedu sem a vždy mi to dodá sebevědomí, protože vím, že tady umím hrát. A možná je tady něco podobného jako ve Wimbledonu," uvažovala. "Kurt mi docela sedí, je rychlejší, město je klidné a výborně se o nás starají. Cítím se tady dobře."

Ze své hry měla svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy radost obecně. "Šlo mi hodně dobře podání, výměny jsem nezakončovala hekticky, pár míčů jsem doběhla a i voleje byly super, když už jsem se dostala na síť, takže vše dobrý," hodnotila.

Sama zmínila dobrý servis. Například v semifinále proti Australance Sam Stosurové dala jedenáct es a třemi uzavřela první set. "Když mi podání chybí, tak jsem poloviční, ale teď mi pomáhá v důležitých chvílích, což je určitě velké plus. Díky tomu se někdy nemusím dřít ve výměně a můžu si to vzít do svých rukou," řekla.

Pohodu vystřídá rušný New York

Z New Havenu se rychle přesouvala do New Yorku. Klidný New Haven vystřídá rušný život velkoměsta a turnaj, který příliš nemusí. "Ve srovnání s Wimbledonem je US Open úplně nebe a dudy. Nejsem člověk vyhledávající americkou show, já jsem wimbledonská, mám ráda klid a pohodu," porovnala. Její slova dokumentuje fakt, že Wimbledon letos podruhé vyhrála, na Roland Garros i na Australian Open už byla v semifinále, zatímco na US Open se dosud nedostala přes čtvrté kolo.

Dříve ji ve Flushing Meadows trápilo i astma, ale to se zlepšilo. "Snad by mě to nemělo omezovat," doufala. Oproti New Havenu se na US Open liší i odskoky míče, které jsou na grandslamu vyšší. "Než bych si přála, ale je to stejný pro všechny. Když se to sejde, mohla bych na US Open někdy uhrát hezký výsledek," řekla.

Na posun na žebříčku nehledí

V 1. kole se Kvitová střetne s Kristinou Mladenovicovou. S Francouzkou (73. na žebříčku WTA) má bilanci 1:1 a loni s ní prohrála na halovém turnaji v Paříži. "Střílí to a má výborný servis. Dokáže se vyhecovat na hráčky z desítky, takže si musím dát opravdu velký pozor. Bude to těžký zápas o psychice," očekává Kvitová.

Do US Open vstupuje aktuální světová čtyřka s možností, že na jeho konci může být poprvé světovou jedničkou. K tomu musí US Open vyhrát a doufat, že se nebude dařit domácí hvězdě Sereně Williamsové a Rumunce Simoně Halepové.

"To je teorie, ale to jde mimo mě," tvrdí Kvitová. Už v lednu 2012 ji dělila v Sydney jedna výhra od postu první hráčky světa. "Žebříček se odvíjí od toho, co uhrajete, jak jste na tom tenisově. Já na žebříček nehledím a soustředím se na každý zápas, a když jich na US Open přijde co nejvíc, tak přijde i žebříček, a to je bonus."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články