Záhlavová-Strýcová si zahraje v Birminghamu o titul

Birmingham - Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová si v Birminghamu zahraje po dvou letech finále turnaje WTA. Osmadvacetiletá Češka porazila v semifinále 7:6 a 6:1 Casey Dellacquaovou a o svůj první titul na travnatém povrchu se utká s bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou ze Srbska.

Barbora Strýcová na trávě v Birminghamu
zdroj: ČTK/PA autor: Rui Vieira

Záhlavová-Strýcová byla dosud ve finále na WTA Tour třikrát, naposledy v červenci 2012 na antuce v Palermu. Jediný titul získala aktuálně 62. hráčka světa v roce 2011 na tvrdém povrchu v Québecu. Díky postupu do finále se v žebříčku posune zhruba k 45. místu; pokud by vyhrála, dostala by se do čtyřicítky a mohla by si vylepšit své maximum - 39. pozici z roku 2010.

"Pořád tomu nemohu uvěřit. Je to nádherné, skvělé. Jsem doslova ohromená," jásala Záhlavová-Strýcová, která cestou do finále mimo jiné vyřadila pátou nasazenou krajanku Lucii Šafářovou.

V neděli čeká Záhlavovou-Strýcovou jedno z největších utkání kariéry, neboť na turnaji kategorie WTA Premier ještě nikdy tak daleko nedošla. S nasazenou jedničkou Ivanovičovou, jež bude také usilovat o první titul na trávě, se dosud utkala dvakrát a neuhrála ani set. "Ana je vynikající hráčka, šampionka, byla světovou jedničkou. Na zápas se moc těším, je to velká výzva," řekla Záhlavová-Strýcová, dvojnásobná juniorská vítězka Australian Open v letech 2002 a 2003.

Semifinále s Dellacquaovou bylo dvakrát v první sadě přerušeno kvůli dešti a s přestávkami se lépe vyrovnala česká tenistka. V tie-breaku úvodního setu měla přesto blíž k vítězství šestnáctá nasazená Australanka, jež už vedla 5:1, nicméně Záhlavová-Strýcová šesti body v řadě skóre otočila a zkrácenou hru získala 7:5. Pohodu si plzeňská rodačka přenesla i do druhého setu, v kterém už nedala soupeřce šanci a po 28 minutách proměnila první mečbol.

Turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 710.000 dolarů)

Dvouhra - semifinále: Záhlavová-Strýcová (ČR) - Dellacquaová (16-Austr.) 7:6 (7:5), 6:1, Ivanovičová (1-Srb.) - Čang Šuaj (9-Čína) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články