Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Štěpánek si vyšlápl na Murrayho, do čtvrtfinále v Londýně postoupil i Berdych

Londýn – O velké překvapení se postaral na turnaji v londýnském Queen's Clubu český tenista Radek Štěpánek. Ten si ve třetím kole vyšlápl na domácího obhájce titulu Andyho Murrayho a po výhře ve dvou setech 7:6 a 6:2. V něm si zahraje také další Čech Tomáš Berdych. Druhý nasazený hráč ve třetím kole porazil Francouze Adriana Mannarina rovněž ve dvou setech 7:6 a 6:4. Na turnaji na trávě v Halle naopak zaváhal Rafael Nadal, po vítězství na French Open vypadl s Dustinem Brownem.

Slavící Radek Štěpánek
zdroj: ČTK/AP autor: Sang Tan

Štěpánkovým dalším soupeřem bude Jihoafričan Kevin Anderson, s nímž letos prohrál na antuce v Madridu a před čtyřmi lety ho zdolal na tvrdém povrchu v Memphisu. Berdych si o semifinále zahraje se Španělem Felicianem Lópezem, s kterým má vyrovnanou bilanci 4:4. Na trávě spolu ještě nehráli.

Pětatřicetiletý Štěpánek se tradičně opíral o pestrou hru, často se tlačil na síť, hrál i servis - volej, ale přehrával Murrayho i od základní čáry. Přesto málem o první set přišel - ve zkrácené hře už prohrával 2:6, ale postupně odvracel jeden setbol za druhým. Celkem jich zvládl osm a sám při svém prvním setbolu zahrál křížný vítězný úder. "Ani nevím, kolik jsem měl setbolů, ale vinit mohu jenom sám sebe. Na takovém povrchu nemůžu přijít takhle o set," řekl Murray.

Ve druhém setu už byl Štěpánek lepším hráčem a suverénně si došel pro postup do čtvrtfinále, které si v Queen's Clubu zahraje znovu po devíti letech. V roce 2005 nakonec vypadl v semifinále.

"Omlouvám se, že jsem vyřadil Andyho před domácími fanoušky," řekl Štěpánek, kterého v hledišti povzbuzoval fotbalový brankář Petr Čech z Chelsea. "Jsem ze své hry a výkonu nadšený. Skvěle jsem podával proti jednomu z nejlépe returnujících hráčů na okruhu, a to byl klíč k úspěchu. S hráčem, jako je Murray, musíte odehrát maximum," uvedl český tenista po druhém vítězství nad Murraym v kariéře. Naposledy ho zdolal před necelými dvěma roky. Navíc ukončil po 19 zápasech Murrayho vítěznou sérii na trávě, která začala cestou za olympijským zlatem v Londýně v roce 2012.

Berdych měl v souboji s Mannarinem (83. ATP) převahu, ale nedařilo se mu proměňovat brejkboly. V prvním setu jich měl jedenáct, ale využil až dva ve druhém setu, celkově svůj osmnáctý a devatenáctý. Své podání sice jednou ztratil, ale jinak si ho držel jistě a v jedné hře dal i čtyři esa po sobě.

"Byly to dva sety, ale dva dlouhé sety. On hrál dobře a bylo to těžké," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu po dvouhodinovém duelu. I v předchozím kole potřeboval v utkání s australským kvalifikantem Jamesem Duckworthem na postup více než dvě hodiny. "Čelil jsem těžkým situacím, zvládl je - a to pomůže do dalších zápasů," řekl Berdych. O semifinále se osmadvacetiletý Berdych střetne se Španělem Felicianem Lópezem, se kterým má vyrovnanou bilanci 4:4. Na trávě spolu ještě nehráli.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 809 600 eur):

Dvouhra - 3. kolo:

Berdych (2-ČR) - Mannarino (Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, F. López (10-Šp.) - De Schepper (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), Štěpánek (ČR) - A. Murray (3-Brit.) 7:6 (12:10), 6:2, Dimitrov (4-Bul.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7:6 (7:3), 6:4, Anderson (7-JAR) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4).

Nadal v Halle prohrál s Brownem Rafael

Nadal čtyři dny po triumfu na Roland Garros nezvládl přechod z antuky na trávu. Světová jednička hned v prvním utkání na turnaji v Halle prohrála ve druhém kole s domácím Dustinem Brownem 4:6 a 1:6.

Nadal držel s 85. hráčem světa krok jen v první sadě. Za stavu 5:4 pro soupeře ztratil podání a poté mu nepomohly ani tři odvrácené setboly. Ve druhém setu už na Browna nestačil, jediný game uhrál až za stavu 0:5 a promarnil možnost připsat si 700. vítězství na okruhu ATP.

"Prohrál jsem, protože soupeř byl prostě lepší," řekl Nadal. "A jak už jsem říkal před zápasem - přechod z antuky na trávu je náročný. Zejména když dorazíte na poslední chvíli, jste unavení, a i když se snažíte, nemůžete hrát na sto procent, dodal.

Brown si připsal druhé vítězství nad hráčem elitní desítky, v dubnu si v Houstonu poradil s Američanem Johnem Isnerem. "Pár velkých vítězství už mám za sebou, ale teď jsem poprvé hrál proti světové jedničce doma v Německu a na trávě, mém nejoblíbenějším povrchu," uvedl. "Snažil jsem se hrát co nejvíc agresivně a rozebral jsem Nadalovy největší zbraně, které z něj dělají fantastického hráče. Dařilo se mi na servisu a hrál jsem přesně podle plánu," přidal Brown.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články