Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych se do semifinále nepodívá, s Nadalem ale prohrál po boji

Londýn - Tomáš Berdych si semifinále Turnaje mistrů nezahraje. Šestý hráč světa potřeboval porazit Španěla Rafaela Nadala, ale se světovou jedničkou v Londýně prohrál 4:6, 6:1 a 3:6. Berdycha nyní čeká přesun do Bělehradu na finále Davisova poháru proti SrbskuSpolu s Nadalem postoupil ze skupiny A Švýcar Stanislas Wawrinka, který v odpoledním duelu zdolal Španěla Davida Ferrera 6:7, 6:4 a 6:1.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Sang Tan

Nadal měl před zápasem postup jistý, stejně jako post jedničky na konci sezony. Svoji sílu proti Berdychovi ukázal hned v úvodu utkání. Český tenista vyhrál los, zvolil si servis, ale o ten po tlaku soupeře přišel, což první set rozhodlo.

Od druhého setu se obraz hry změnil. Berdych v něm neudělal nevynucenou chybu, hrál agresivní i přesné míče a Nadala dostával do úzkých. Český hráč se snažil maximálně atakovat Nadalův bekhend, což přinášelo body. I díky tomu dvakrát prorazil soupeřovi podání a vyhrál nad Nadalem první set po dvanácti prohraných.

V rozhodující sadě pokračoval Berdych v odvážné hře, trefoval lajny a Nadal občas nevěřícně kroutil hlavou. Jenomže letošní vítěz Roland Garros a US Open hru vyrovnal, chytil zpět rytmus a za pomoci českého hráče rozhodl třetí set v osmé hře. Berdych udělal dvě ze svých čtyř dvojchyb v utkání, tu druhou při brejkbolu, přišel o servis a vzápětí i o zápas. S Nadalem prohrál už pošestnácté v řadě.

Tomáš Berdych:

"Když věnujete hráči, jako je Rafa, dva gamy v utkání, tak to je moc. Dal jsem mu první hru v utkání, další ve třetím setu a víc k tomu není co říkat. Ukázal se rozdíl mezi číslem šest a jedničkou."

"Ve druhém setu hrál Tomáš skvěle a bylo velmi těžké ho zastavit. Snažil jsem se neustále bojovat naplno. A koncovka? Tyhle chvíle miluju," řekl Nadal. "Přeju Tomášovi hodně štěstí ve finále Davis Cupu a pěknou dovolenou," dodal.

Osmadvacetiletý Berdych hrál Turnaj mistrů počtvrté za sebou a potřetí skončil skupinu s bilancí jedné výhry, dvou porážek a bez postupu. Jeho nejlepším výsledkem na vrcholu sezony pro osmičku nejlepších zůstává semifinále z roku 2011. Letos Berdych na úvod prohrál ve třech setech s Wawrinkou, dokázal porazit třetího hráče světa Ferrera, ale Nadal mu postup překazil.

V životní formě hrající Wawrinka, který na úvod turnaje porazil Berdycha 2:1 na sety, ztratil s Ferrerem první sadu ve zkrácené hře. Švýcarský debutant na vrcholu sezony zbytku utkání dominoval a udržel si naději na semifinále. "Jasně že budu večer hodně fandit Rafovi," uvedl Wawrinka v rozhovoru na kurtu po výhře nad Ferrerem. "Já jsem svoji práci odvedl, udělal jsem maximum a večer se podívám, jak to dopadne. Budu rád, když Rafa vyhraje," prohlásil a přání se mu vyplnilo.

Výsledky Turnaje mistrů:

Skupina A: Nadal (1-Šp.) - Berdych (5-ČR) 6:4, 1:6, 6:3, Wawrinka (7-Švýc.) - Ferrer (3-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články